Головна » 2017 » Вересень » 20 » ДП "Любомльський лісгосп" відзначив день працівника лісового господарства
17:03
ДП "Любомльський лісгосп" відзначив день працівника лісового господарства

У день святкування дня працівника лісу маємо нагоду знову і знову наголосити на вагомості зелених насаджень для суспільства, підтвердити заслуги лісівників та висловити повагу до фахівців лісової справи, які свою працю і любов віддають лісу.

Впевнено стверджуємо, що це свято не лише свято лісівників, а й усіх жителів держави. Адже не знайти людини, яка б не бувала у лісі, не насолоджувалась його розкішною зеленню, чи то відпочивала у лісових насадженнях, чи то збирала поживні й корисні дари природи. Примноження багатства лісів – справа честі не лише фахівців лісу, але й кожного жителя району. Адже висаджене хоча б одне деревце на рахунку людини вважається, що недаремно життя прожите. А це підтверджують щорічні акції Майбутнє лісу у твоїх руках, учасниками яких є місцеві депутати, представники влади, школярі.

Звичайно, плекають його величність Ліс фахівці лісової справи державного підприємства «Любомльський лісгосп». Саме ви усю свою професійність, життєвий та практичний досвіди, любов та енергію віддаєте задля добробуту і процвітання рідної землі та майбутніх поколінь.

І до цього прикладає зусилля кожен працівник лісгоспу, кожен робить свій внесок, у кожного є свої обов’язки, і без нього, як без цеглинки, не обійтися в існуванні лісогосподарського підприємства.

Щодня Любомльський лісгосп живе та трудиться над своїми одвічними завданнями, які є життєво вагомими складовими для блага суспільства. Відтворення, розведення, облік, охорона та захист лісу, регулювання деревини з метою задоволення потреб у лісових ресурсах – такий безперервний рух держлісгоспу.

Працюємо із вірою у краще майбутнє, плануємо, викладаємось…. Тож зосередимось на результатах, які досягли за іще один прожитий рік.

  • Серед найважливіших завдань лісгоспу, як і від часів існування, так і сьогодні – створення нових лісових насаджень.

У цьому році на території Любомльського держлісгоспу створено лісових культур на площі – 102, 2 га, та сприяння природному поновленню на 94 га.

  • Щоб забезпечити високоякісний ріст молодих посадок, ведуться догляди, як вручну так і механізованим способом.

З початку року здійснено доглядів за культурами на площі 630 гектарів

  • Щороку обов’язковим завданням лісгоспу є заготівля лісового насіння сосни, ялини, дуба, ясена, берези та деяких інших дерев.
  • На сьогодні заготівля насіння триває. Заготовлено уже насіння сосни, липи, берези, груші, яблуні. До кінця року планується заготовити 1 тонну 725 кілограм насіння із різних порід дерев.
  • В кожному лісництві, залежно від потреб лісоматеріалу закладаються власні розсадники по 30 сотих головних лісоутворюючих порід, зокрема, сосни для весняних посадок. Основний же посадматеріал береться із базових розсадників області.
  • Важливий момент – охорона лісових масивів.

Ліс, то не тільки друг людини, а і її другий дім. Тому прикро стає при кожній звістці про браконьєрське ставлення до лісу, про недбале розведення вогнищ, що спричинює пожежі, створення сміттєзвалищ. Це храм природи і ми всі покликані підтримувати чистоту, порядок, як це робить вся родина у власному домі, на своєму подвір’ї.

Над цим в першу чергу працює оперативна група швидкого реагування у складі інженерів охорони і захисту лісу. Працівники лісової охорони постійно стежать, виїжджаючи у цілодобові рейси за лісопорушниками, незаконною самовільною вирубкою, браконьєрством, порушенням правил пожежної безпеки, створенням засміченості у лісах. На сьогодні виявлено 22 порушення самовільно рубки, чим нанесено збитків на суму 92 тисячі 300 грн., 25 порушень незаконної заготівлі ягід, засміченості лісів, порушень правил пожежної безпеки, на які складено протоколи та сплачено певну суму відшкодування збитків, нанесених лісовому господарству.

Ще один із вагомих напрямків роботи лісового господарства – лісозаготівля.

Завдяки нашим працівникам, які сумлінно трудяться, у нас іде систематична заготівля деревини. Проводячи рубки головного користування у стиглих лісах, заготовлюємо у рік близько 40 тис. кбм. деревини, а рубки догляду – 12 тис. кбм. Маємо збут усяких порід дерев – дуба, вільхи, берези, найбільшим попитом користується сосна. Основні замовники – споживачі із країн Європи, а також наші українські фірми. З початку року реалізовано круглого лісу понад 29 кубометрів із рубок головного користування, сума реалізованої деревини складає 35 млн. 546 тис. грн. Експорт – 130841 тис. грн.

  • Працює цех переробки деревини на нижньому складі. Так заготовлено і відправлено у країни Європи – 3540 кбм заготовок для європіддонів
  • Використання деревини має велике економічне значення.

Унаслідок лісозаготівлі наше підприємство, яке живе за госпрозрахунком, може вчасно оплатити податки, а також – вчасно видати зарплати і премії працівникам, як за вислугу років, так і за виконання виробничих показників.

З початку року обов’язкові державні платежі склали 7 мільйонів 926 тисяч гривень.

ЄСВ сплачено – 2 мільйони 467 тис грн.

Кількість працівників у лісгоспі на сьогодні складає 197 чоловік.

  • Приємно, що цьогоріч багато наших працівників мали змогу відпочити на перлині нашого краю – озері Світязь. Відомчу бази Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства повністю оновили, провели капітальний ремонт, чому багато зусиль доклав і ДП «Любомльський лісгосп».

Люди працюють і хочуть мати відповідне заохочення – гарну оплату праці. А у нинішніх умовах зростання цін вона, певно, що має бути належною. З початку року середня заробітна плата складає 6700 гривень.

Серед клопотів лісівників – підтримка у належному стані рекреаційних пунктів, їх оновлення та будівництво нових, де населення має змогу гарно відпочити. На території нашого підприємства є два великих та 48 малих рекреаційних пункти.

Щоденна робота – це також і догляд за мінералізованими смугами, встановлення наглядної агітації, аншлагів. Так, створено мінсмуг протяжністю 250 км, доглядів проведено на 635 кілометрах. Встановлено 74 агітаційні аншлаги та 73 шлагбауми перекриття доріг.

У Любомльському лісництві є пасіки, від яких отримуємо корисний лісовий мед. Цьогоріч викачали близько 500 кілограмів. Але і пасіки потребують належних турбот. Ними опікуються уже не один рік наші досвідчені пасічники.

  • Залюбки співпрацюємо зі шкільними лісництвами, організовуємо заходи та залучаємо школярів до навчання лісівничої справи. Куснищанське шкільне лісництво має гарні успіхи у конкурсах та змаганнях районних, обласних, всеукраїнських.

Багато уваги приділено ремонту та будівництву лісових доріг, які мають і соціальне значення. Загалом силами лісівників цього року прокладено понад 7 кілометрів лісових доріг.

Лісгосп допомагає місцевому населенню, храмам, дитячим садкам та школам, одиноким людям, інвалідам, ветеранам у придбанні дров паливних, лісоматеріалу для будівництва, декоративного садивного матеріалу, озелененню територій різних соціальних закладів. Забезпечуємо дровами сім’ї мобілізованих у зону АТО.

Багато маємо планів, багато роботи і хочеться вірити, що усі вони реалізуються з Божою поміччю і з приходом миру у нашу країну.

Своїми надбаннями та результатами лісгосп завдячує працьовитим людям, невтомним лісолюбам, досвідченим професіоналам, які віддано трудяться у лісовій галузі.

Наших кращих працівників відзначено преміями подяками та грамотами Держлісагентства України, Волинського обласного управління.

Професійне свято лісівників ніби підсумовує ще один пророблений рік та надихає на нові здобутки. Тому будемо старатися, працювати на благо рідного краю та Батьківщини.

Нині перед лісівниками стоїть низка надважливих завдань. Вам належить і надалі збільшувати лісистість території країни до європейського рівня, оберігати екологічну привабливість лісів, запроваджувати сучасні методи ведення лісового господарства, використання лісових ресурсів та корисних властивостей лісу, боротися із самовільними вирубками, пожежами та шкідниками, піднімати матеріальну базу лісової науки й освіти до сучасного європейського рівня.

На урочисті збори до колективу ДП "Любомльський лісгосп" завітали міський голова Роман Ющук та заступник голови РДА Олександр Герасимчук, які привітали працівників.

Цього дня від директора Сергія Боярчука Почесні грамоти отримали: Головенець Юрій Степанович - майстер лісу Чорноплеського л-ва; Оніщук Павло Павлович - лісоруб Чорноплеського л-ва; Лопоха Микола Павлович - майстер лісу Мосирського л-ва; Боярчук Ростислав Арсенович - лісоруб Головнянського л-ва; Савош Володимир Олексійович - майстер лісу Замлинського л-ва; Денисюк Андрій Володимирович - водій лісовозного автомобіля; Костюк Григорій Васильович - тракторист; Романюк ВАсиль Миколайович - головний лісничий; Зінчук Мирослава Іванівна - інженер з реалізації; Трохимук Микола Адамович - верстатник цеху переробки деревини; Подяками були нагороджені: Остимчук Володимир Михайлович - майстер цеху Любомльського л-ва; Литвинюк Володимир Федорович - майстер лісу Головнянського л-ва; Коляда Алла Петрівна - майстер з електронного обліку деревини Замлинського л-ва; Боровик Анатолій Сергійович - верстатник цеху переробки деревини; Ярмолюк Людмила Григорівна - інженер з підготовки кадрів; Самолюк Микола Степанович - штабелювальник деревини нижнього складу.

  

  

Переглядів: 587 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar