Головна » 2017 » Серпень » 3 » І до роботи із бензопилою треба мати хист
09:27
І до роботи із бензопилою треба мати хист

На території ДП «Прибузький лісгосп» у Гущанському лісництві відбулися 20-ті ювілейні змагання вальників лісу.

Любомльщина уже другий рік поспіль приймає учасників цього незвичного чоловічого конкурсу. Представники 22-ох лісгоспів Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства з’їхалися, щоб показати свої вміння та професіоналізм, поспілкуватися із колегами-фахівцями, зробити нові відкриття у своїй роботі, поділитись та перейняти досвід.

Як зазначив заступник начальника ВОУЛМГ Олександр Рибчинський, враховуючи підвищену небезпеку лісозаготівельних робіт, адміністрація обласного управління та підвідомчих підприємств приділяє велику увагу до питань охорони праці. Вже у нинішньому році витрати держпідприємств на ці цілі витрачено близько 4 мільйонів гривень! Першочерговим питання охорони праці стоятиме і надалі. Як, власне, й інші виробничі справи, що тісно пов’язані зі щоденною діяльністю лісівників. «Позиція лісоуправління та підприємств чітко визначена: якщо щось робимо – то на якісному рівні, з думкою про майбутнє та на тривалу перспективу. В цьому випадку спільне завдання – безпека людей на лісозаготівельних роботах».

Привітав усіх гостей на своїй території Рівненський сільський голова, директор лісгоспу-організатора – Григорій Ющук, голова обласного товариства лісівників Борис Бабеляс.

Гарний настрій із піснями та жартами, які гучно лунали по всьому лісі, дарували аматори сцени сільського Рівненського будинку культури.

Дійство відбувалось у кварталі 5, де облаштували п’ять майданчиків для виконання різних етапів конкурсних завдань. А це традиційно - звалювання лісу, спилювання гілок та сучків, підготовка бензомоторної пилки до роботи, розкряжування комбінованим різом, точне розпилювання.

Змагання вкотре переконують, що і до роботи із бензопилою треба мати хист, а звалити дерево – це справжнє мистецтво. Учасники один за одним демонструють свої вміння, виконуючи почергово усі види робіт. Здавалось би – нічого складного – зрізати сучки на колоді, відпиляти рівно зріз стовбура, швидко замінити ланцюг у бензопили… А ще ж при правильному виконанні усіх завдань і на швидкість треба бути лідером. І тут судді чітко фіксують час, уважно придивляються після виконання завдання до об'єкту вальщика – деревини, заміряють, виявляють недоліки, похибки.

Особлива увага звертається і на дотримання правил з техніки безпеки. За ці порушення – чималі штрафні бали. Це направду захоплююче видовище:  зусібіч – рев моторів знарядь праці вальщика лісу, сиплеться-іскриться тирса, пахне свіжоспиляним хвойним деревом. Увага глядачів, яких багато тут зібралось і місцевих, і приїжджих, прикута до рухів та дій учасників: вчасний поворот леза бензопили, швидкі та чіткі зрізи, коли необхідно – увімкнути гальма, правильна позиція та утримування самої пили… Тож напруга не лише фізична, але необхідні тут спритність та розумова діяльність також.

Основний етап, який розкриває вправні таланти вальника, – звалювання дерева. Ділянка, де відбувається цей конкурс – пооддалік, обгороджена попереджувальною стрічкою та знаками. Туди заходити можна лише членам журі, учасникам та їх супроводжуючим у касках та жилетах. Спочатку вальник обдивляється свою сосну, яка йому випала під час жеребкування, визначає сторону та вказує точний напрямок, куди дерево падатиме. Судді встановлюють три кілочки, поміж якими, та найвлучніше, коли на середній з них, має приземлитись стовбур. Саме у такій точності звалювання дерев під час лісосічних робіт і виявляється класність лісоруба. Адже дерево потрібно не просто зрізати, а зручно і правильно його покласти для трелювання або подальшого кряжування, і при цьому, щоб не створити небезпечних умов на ділянці. Коли сосна підкошена гупає на землю, здіймаючи куряву навколо, журі оцінюють роботу за усіма критеріями – техніку виконання, дотримання правил та точності - заміряють висоту пня, градуси зрізу та якою є похибка від вказаного перед тим напрямку.  Тож і відчуття тут важливі.

Змагання вальників лісу – це свого роду яскрава демонстрація та популяризація професії, показ її вагомості, бо саме від цих робітників залежить сам виробничий процес – лісозаготівля.  Не варто забувати, що ця професія належить до пятірки найнебезпечніших  у світі. А серед глядачів були хлопчаки-школярі, може майбутні лісівники, які спостерігаючи, підтримували з хвилюваннями і вигуками своїх батьків…

Не випадково, але уже п’ятиразовим переможцем став із відточеною майстерністю вальник лісу із Городоцького лісгоспу – Віталій Крисик. Друге місце за оцінками журі виборов Андрій Дударчук – працівник ДП «Шацьке УДЛГ», третім став – Віталій Шевчук із ДП «Ківерцівський лісгосп». Вальник Любомльського держлісгоспу Ростислав Боярчук за підсумковими оцінками опинився на 13 місці. Конкурсант господарів – ДП «Прибузький лісгосп» Петро Богдан - чотирнадцятий.

Переможці отримали грошові премії у розмірі 12,9 та 7 тисяч гривень відповідно. А також – призи від постійних спонсорів фірм «STIHL» та «Husqvarna».   

Переглядів: 425 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar