Головна » 2017 » Серпень » 15 » Із тендітних пагонів – у могутні дерева
11:44
Із тендітних пагонів – у могутні дерева

Посадки лісових культур, створені навесні, - це лише початок тої великої роботи лісівника – плекання та вирощування лісу. Щоб вивести малі саджанці, так би мовити, «в люди», щоб із тендітних пагонів вони перетворились у могутні дерева, треба прикласти зусиль і пильності. Догляди за культурами – одна із таких робіт. Із весни до осені – саме час на їх проведення.

Тонкощами цієї справи ділиться інженер з лісових культур Іван Каліщук: «Як і сільські культури, лісові також потребують догляду. Мета – пониження лісової рослинності, яка заважає росту та розвитку основних порід. Культурами називаємо саджанці до шести років, до цього часу у них ще не зімкнулись крони. Коли після 6-7 років крони зімкнуться, вони переходять у покриту лісом площу, де надалі застосовуються інші лісівничі заходи – освітлення, прочищення, прорідження. Є певна періодичність проведення доглядів: культури 1 року – доглядаються 4 рази у рік, 2-ох років – 3 рази у рік, 3-ох років – 2 рази та 4-ох років – 1 раз. Догляди проводяться як механізовано – трактором із культиватором лісовим борозенним, так і вручну – мотокосами. Найкращий спосіб – комбінований, тобто скосити секором та пройтися культиватором. На сьогодні у лісгоспі здійснено доглядів на понад 450 гектарах».

Є ще деякі нюанси у цій роботі: при високому температурному режимі догляди призупиняються, для того, щоб рослинність притіняла культури. А, наприклад, коли березу, як супутню породу, висаджують поряд із сосновими саджанцями, вона є тінепідгінною, стимулює ріст головної породи.

На культури впливає багато чинників, які можуть згубити їх. Тому велика радість, коли молода посадка росте, тягнеться молодими пагонами до неба.

Переглядів: 323 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar