Головна » 2017 » Грудень » 25 » Ялинковий настрій від лісівників Любомльського держлісгоспу
16:01
Ялинковий настрій від лісівників Любомльського держлісгоспу

Попри зовсім не зимову сіро-дощову погоду святковий новорічно-різдвяний настрій створює один із основних атрибутів – ялинка. Біля контори ДП «Любомльський лісгосп» запрацював ялинковий ярмарок, на якому усі охочі місцеві жителі можуть придбати новорічне деревце.

Тут усе в запашній насичено-зеленій пухнастій хвої. Сосни та ялини, більші і менші, пишні, стрункі, витончені продаються на всяк смак. Ціна за одну хвойну красуню стартує від 45 гривень.

А тим часом близько 3-ох тисяч штук сосни уже реалізували у південні області України із різних лісництв лісгоспу. Заготовляють їх як правило на спеціально закладених плантаціях під новорічну ялинку, або ж суміщають із проведенням різних господарських рубок. Так, зокрема, покращується якісний склад лісів, а це насамперед рубки прочистки.

«На даний час у ДП «Любомльський лісгосп» створено плантацій 10 гектарів сосни та 12 гектарів ялини. – розповідає інженер з лісових культур Іван Каліщук. – Щороку висаджуємо по 2 гектари. Особливістю створення таких площ є розміщення саджанців, щоб деревця виростали пишні, рівні, симетричні. Адже під час заготівлі обираються найгарніші. Проводимо догляди за ними, зрізати можна уже через п’ять-шість років. На їх місці висаджуються нові.»

Тож постачання різдвяних дерев на український ринок відбувається цілком без шкоди, впливу на довкілля та, як дехто трактує від незнання - винищування лісів.

Для реалізації заготовляють ялинки стандартних розмірів, тобто висотою від 0,5 до більше 2-ох метрів. Чимало покупців підходять, оглядають, цікавляться навіть, звідки привезли. Хто хоче високу, хто маленьку, обирають і ялинки, і сосни. До кожного зрубаного деревця лісівники чіпляють окрему самоклеючу етикетку - бирку, яка має свій номер. Він занесений до системи електронного обліку деревини, легальність і походження ялинки можна перевірити.

Все ж трапляються непоодинокі випадки незаконної заготівлі хвойних у ці дні. Державна лісова охорона закликає усіх жителів законно придбати новорічну красуню, адже за самовільно зрубане деревце доведеться сплатити штраф у розмірі від 85 гривень, а також відшкодування збитків у залежності від діаметра дерева з корою біля шийки кореня у розмірі від 399 гривень. Щодоби у передноворічні дні спеціально організована мобільна рейдова група працівників лісгоспу здійснює посилене патрулювання задля охорони лісових масивів від незаконних порубок.

  • До речі, ентузіасти, котрі стають на захист зелених красунь напередодні новорічно-різдвяних свят часто не знають і навіть не задумуються, яку шкоду та згубу для навколишнього середовища можуть принести їх пластикові штучні замінники. В той час, як у лісових господарствах заплановане щорічне створення площ під новорічну ялинку, у господарській діяльності належить до заготівлі другорядних матеріалів і є повсякденною поточною роботою. До прикладу, у Європі ринок виробництва святкових ялинок перебуває на високому рівні. Їх вирощують на спеціальних плантаціях, у фермерських господарствах. Перше місце за кількістю вирощених ялинок посідає Німеччина, країна, з якої поширилась традиція встановлення святкового різдвяного деревця. Добре організовано за кордоном і те, куди подіти ялинку після використання. Її або відправляють у зоопарк, або переробляють на тріску чи спалюють у котельнях для виробництва електроенергії і тепла.
Переглядів: 448 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar