Головна » 2016 » Січень » 26 » Хотіли хлопці нарізати балки
17:02
Хотіли хлопці нарізати балки

А обійдуться їм украдені сосни у понад два десятки тисяч гривень

Минулого тижня холодний та засніжений робочий день для майстра лісу Головненського лісництва Сергія Хропота розпочинався, здавалось, як завжди. Добираючись вранці у морозяну погоду до ділянки, де мало бути відвантаження лісопродукції, лісівник робив обхід своєї території. Уже будучи майже поблизу лісосіки, враз помітив свіжозрізані пні. «Відразу почав оглядати усю місцевість, - розповідає Сергій Хропот, - нарахував сім пнів, всюди були недавні сліди на снігу. Поки я намагався виявити і зрозуміти хоча б якісь прикмети про порушників, у які сторону вони рухались, чим, як багато їх було, під’їхала лісозаготівельна бригада хлопців. А через кілька хвилин неподалік ми почули роботу бензопили. Я рушив у сторону цього звуку і побачив, як двоє молодиків спритно уже зрізали три сосни, тут же розкряжували дерева, а четверта лишилась недорізана, як виявилось потім, у них скінчилось паливо».

Як розповідає майстер лісу, одразу помітив, що хлопці були у нетверезому стані, тому трохи вагався сам до них підходити, розумів, що говорити і щось пояснювати їм буде складно. Коли наблизився до злодіїв, то з підводи, що стояла поруч, зіскочили ще двоє. Сергій Хропот заявив хлопцям, що вони затримані та наказав віддати пилку. Ті, звісно ж обурливо і роздратовано засперечались, накинулись на лісового охоронця. Та попри опір, майстру лісу таки вдалось забрати їхній інструмент «праці». Лісопорушники покинули місце пригоди і повезли украдену деревину, яку встигли навантажити у сторону Старовижівського району. Як виявилось опісля, ліс скинули біля самосівів сосни, поблизу села Сукачі.    

До ділянки оперативно під’їхала чергова рейдова бригада лісової охорони ДП «Любомльський лісгосп» у складі головного лісничого Василя Романюка, інженерів – Сергія Прокоси, Юрія Загоруйка, Андрія Глуха, помічника лісничого Володимира Сушика. Разом із ними прибув черговий наряд Любомльського відділу поліції. На горе-лісорубів довелось недовго чекати, вони вирішили повернутись, щоб забрати пилку. «Не озброєним оком було видно, що хлопці приїхали напідпитку, - розповідає інженер з охорони і захисту лісу Сергій Прокоса, - вели себе зухвало, не визнавали своєї вини, нічого не пояснювали. Тому, провівши огляд ділянки, зробивши фотозйомку, було вирішено доставити їх до райвідділу міліції для встановлення імен осіб та вияснення питань по суті».

Доїхавши до села Нудиже, лісопорушники згодилися назватися та дати відповіді на запитання.  Працівники міліції та державної лісової охорони опитали громадян у місцевій сільській раді, взяли пояснення, склали відповідні протоколи. Як виявилось, двоє з них – не були причетні до скоєного, адже їх просто попросили допомогти навантажити крадену деревину. Двоє інших – жителі села Сукачі Андрій та Анатолій, за попередньою змовою вирішили нарізати балки останньому. Втім із їхніх незрозумілих показань так і не вияснили, хто був першим зачинателем та організатором.

Своїм незаконним вчинком хлопці завдали державі збитків на суму – 24293,65 гривень. Кошти мають перерахувати на спеціальний рахунок Нудиженської сільської ради, на землях якої було вчинено лісопорушення. Окрім цього кожен сплатить штраф – від 85 до 170 гривень – за місцем проживання. У разі відмови відшкодовувати стягнення, згідно закону, справу буде передано до суду. 

Переглядів: 409 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar