Головна » 2016 » Жовтень » 28 » Ліс під наглядом юних лісівників
15:15
Ліс під наглядом юних лісівників

У ДП «Любомльський лісгосп» відбулася сьогоріч започаткована обласна акція «Нехай ліс буде чистим». 

Вихованці Куснищанського шкільного лісництва на чолі зі своїм керівником Петром Антонюком, зібрались у лісових масивах Головнянського лісництва, аби внести свою частку турботи і небайдужості до стану природи. Відтак, пройшовши чималий відрізок лісовими дорогами, школярі назбирали повні сміттєві пакети побутових відходів, що лишили їх тут нечемні «гості».

 

 

Зупинившись біля затишного будиночку-бесідки, виховну розмову із юними лісівниками провів головний лісничий Василь Романюк. Зокрема, розповів як не потрібно себе вести у лісі, який штраф можна сплатити за його засмічення, для чого створюються такі рекреаційні пункти, як працівники лісового господарства дбають про порядок у цьому величному царстві природи і що кожен громадянин зобов’язаний теж дотримуватись правил поведінки.

Учні також побували на ділянках лісових культур, щоб спостерегти і зрозуміти, як ростуть і плекаються молоді насадження. Втім, як діляться діти, і самі неодноразово брали участь у посадках, добре знають ці місця і цим  тішаться та гордяться.

Обабіч новозбудованої дороги, біля лісового будиночку учасники акції під керівництвом інженера з лісових культур Івана Каліщука посадили рядочок дуба червоного та оцтового дерева (сумах), щоб прикрасити гарну місцину та лишити пам’ятну згадку.

 

 

 

Ми поспілкувались із юними природолюбами – учнями 9-10 класів. А це – Софія Куран, Артем Зінчук, Юрій Шевчук, Ангеліна Павлович, Катерина Пасаман, Артем Ткач, Дмитро Ткач, Олександр Самойліч, Олександр Боярчук, Іван Павлович, Валентин Кичій, Яна Абрамчук, Юлія Веремчук. Майже усі ось уже другий рік із задоволенням відвідують заняття гуртка. Цього року навесні команда взяла участь в обласному зльоті учнівських лісництв, успішно  виступили і здобули ІІ місце. Двоє минулорічних 9-класники уже опановують лісівничу професію у Шацькому лісовому коледжі. Є сподівання, що і цього року лави студентів, а отже майбутніх лісівників теж поповнять вихованці Куснищанського шкільного лісництва. Лююбомльський держлісгосп усіляко підтримує учнів, завжди співпрацює і йде на зустріч лісництву.

Ось що розповіли діти. Яна Абрамчук, 10 клас: «Під час занять дізналася про багато нових порід дерев, як виглядає їх насіння, отримала  інформацію про різнівиди лісових тварин. Цікаво було довідатись, як визначати вік дерев. Особливо любимо бувати у лісі. Хоча я ціле літо проводжу у ньому, збираю ягоди та гриби. Подобається навесні їздити на посадку лісу. Нам така робота дарує велике задоволення , адже бачиш красу, створену власними руками, тому від цього не втомлюємося, а тільки радіємо».

Олександр Боярчук, 10 клас: «Найбільше запам’ятовуються заняття на практиці, коли створюємо біля школи розсадник, висаджуємо біля школи декоративні дерева, закладаємо  свій парк, їздимо садити ліс… Важлива подія була минулого навчального року, коли ми були учасниками обласного зльоту учнівських лісництв, старались, змагались і посіли ІІ місце. Отримали там багато інформації, почули про такі ж шкільні лісництва з інших районів».

Після корисної фізичної праці школярам припала до смаку ароматна картопля, смажене сало та юшка – страви лісової кухні, які зготували з гостинністю лісничий Головнянського лісництва Сергій Бліндарук та майстер лісу цього обходу – Володимир Маїло.

 

Переглядів: 786 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar