Головна » 2016 » Вересень » 24 » Ліс починається із насінини
14:47
Ліс починається із насінини

Минув ще один рік лісівничих клопотів. Осіння пора, коли основні лісогосподарські роботи завершилися, або ж ідуть до завершення, – пора підсумків, споглядання виконаних завдань, результатів, звітів.

 Як пройшов зимово-весняно-осінній період у ДП «Любомльський лісгосп»? Що вдалося зробити, з якими показниками та на скільки виконаними планами, з якими перепонами та надіями рухається підприємство далі, - про ці та інші досягнення розповіли напередодні професійного свята директор та головні спеціалісти підприємства.

Сергій Боярчук, директор: «Ліс – багатство народне, а отже належить людям. Тому велику увагу ми, працівники лісового господарства, приділяємо створенню комфортного відпочинку та просто приємного перебування у наших лісах жителів краю. Цього року оновили великі рекреаційні пункти – «Пролісок» (встановили нові бесідки) та «Машівський бір». У «Машівському борі», який першим зустрічає гостей району на міжнародній автотрасі, встановили новий паркан та розширили простір, добавивши кілька нових бесідок, гойдалок, пісочницю, нову колонку з водопостачанням. Багато бесідок та будиночків побудовано і у лісництвах. У свою ж чергу просимо відвідувачів лісу бути охайними, дотримуватись правил безпеки. За тими, хто порушує порядок та закони, пильно слідкує група інженерів охорони та захисту лісу. Оперативна група швидкого реагування була спеціально сформована цього року, вона відповідає за цілодобове патрулювання у лісових масивах району. З початку року за різними статтями про правопорушення складено 55 протоколів. Також чимала  частка робіт – будівництво лісових доріг. Цьогоріч новий шлях проліг від села Городно до Масловця через ліс, протяжністю 3,5 км, має щебеневе покриття. Дорога матиме як соціальне, так і лісогосподарське значення. Утримуємо і лісові пасіки, наші пасічники старанно доглядають сто бджолосімей. Високим врожаєм відзначився цей рік, зібрано 600 кг меду. Завжди радо співпрацюємо і зі школами, шкільними лісництвами, сільськими громадами».

Василь Романюк, головний лісничий: «Найважливіший  обов’язок  кожного лісівника -- це ретельно організована праця з посадки дерев - лісових культур. Усі ділянки, де відбувались суцільні рубки, на другий рік засаджуємо молодими сіянцями.  Цього року створено лісових культур на площі – 48 га, сприяння природному поновленню на 113 га, новорічних плантацій створено на 7,7 га. Обов’язково проводиться і догляд на цих ділянках., а це --  територія на 700 га. Молодий ліс задля хорошого росту, якісних дерев у майбутньому потрібно плекати і доглядати, починаючи від першого року, прокошуючи їх, а також  молодняк (понад 10 років), який необхідно і прорубувати. На жаль, зміни клімату сьогодні вкрай негативно позначились на деревостанах, шкідники заполонили верхів’я дерев. Будемо сподіватись на природу, яка, пристосувавшись до змін у природі, зможе самозахиститись. Втім, ця проблема не лише у нашому регіоні, а й по Україні та світі. Тому чекаємо висновки спеціалістів-науковців, а поки що рятуємо лісові ділянки санітарними рубками. Ліс починається із насінини – це теж є завданням майстрів лісу. Щороку проходить заготівля лісового насіння. Так, на сьогодні зібрано - 82 кг сосни, 5 кг берези, 1 яблуні та груші лісової. У планах заготовити 1500 кг дуба, 10 кг клена, 1 кг вільхи. Насіння здаємо у базовий Ратнівський розсадник, де беремо навесні посадковий матеріал. Проте є і власні розсадники у лісництвах для своїх потреб».

Сергій Дудар, головний інженер: «Є час, коли дерево треба садити, а є період його стиглості, коли необхідно його зрізати. Ліс має велике економічне значення для району та й країни. Із рубок головного користування ми заготовляємо 40 тис. кбм деревини, із рубок догляду понад 12 тис. кбм. Лісоматеріал реалізовуємо вітчизняним фірмам та відправляємо на експорт. Працюють цехи переробки деревини, де виготовляються палети, брус та дубові заготовки. Уся деревина із лісу сьогодні, згідно із вимогами електронного обліку, відправляється маркована зі спеціальними бирками».

З початку року сплачено податків до держбюджету на суму 7366 тис. грн., окрім цього єдиного соціального податку – 2 360 тис. грн.         

Переглядів: 467 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar