Головна » 2015 » Вересень » 25 » Ліси рукотворні, що дарують Батьківщину
16:15
Ліси рукотворні, що дарують Батьківщину

Видатний письменник Костянтин Паустовський про лісівників сказав: «Треба дуже любити людей і землю, щоб віддати своє життя роботі, плоди якої до кінця так і не побачиш».

Під час однієї лісокультурної кампанії, коли школярі 8 класу брали участь у посадці лісу, тримаючи тендітні сіянці, цікаво міркували собі і мріяли, коли-то вони в цей ліс, висаджений їх руками, прийдуть погуляти, грибів назбирати. А їдучи часом із досвідченим лісівником, слухаєш дорогою розповідь: «Оце у 80-х роках моя посадка, он які сосни шумлять…» Тоді і розумієш плин невгамовного часу…

Інженер лісових культур державного підприємства Іван Каліщук – молодий 27-річний фахівець своєї справи. Він працює у тій царині, де діброви молоді ростять, за що через роки і роки молоде покоління дякуватиме, насолоджуючись шумом лісів.

Догляд за культурами у лісовій галузі – це, певно, найбільш поетична діяльність. Іван із цим погоджується:

- Наше завдання – вирощувати ліс, сприяти його природному поновленню, слідкувати за станом лісових культур. Звичайно, приємно спостерігати, як ростуть молоді дерева, відзначати кожен їхній етап – із молодняків до пристигаючих, стиглих, середньовікових. Можливо, не кожен усвідомлює те, із яких маленьких насінин виростає високий ліс. Зараз у нас саме пора заготівлі насіння, яке в кожної породи дерева дозріває у свій час. Нині збираємо із берези, груші, яблуні. У жовтні буде збір жолудів, взимку – насіння із сосни – нашої основної лісоутворюючої породи.

Зібрати насіння, згідно із планом – це не вся робота, а треба ще й правильно його висушити та зберегти. За цим ретельно слідкує інженер лісових культур. Потім – усе пакується в пакетики і на експертизу, на оцінку якості відсилається у Рівне. Якщо насіння хороше, то зійдуть і гарні сіянці на власних розсадниках і будуть навесні стандартним посадматеріалом.

Багато нюансів і своїх правил у лісовому господарстві. А які ж цікаві моменти у роботі? 

 - Створення лісових культур, догляд за ними – це розмірена і приємна робота лісівника, - каже Іван Каліщук. – Праця на свіжому повітрі завжди корисна. Тут просто насолоджуєшся природою і тим добрим ділом, яке твориш. Більше різних пригод, коли, як лісова охорона, ми патрулюємо ліс. Коли зловмисники, спіймані на гарячому, можуть навіть погрожувати. А ліс – це наш скарб, подарований природою, його треба берегти і шанувати.   

Коли кажемо ліс в уяві людини певно одразу малюється картинка із сукупністю різних дерев. А називаючи окреме дерево, уявляємо ліс і його значення для суспільства. Дерево споконвiчно дарувало майже все необхiдне людинi. І влучно сказав львівський письменник Роман Дідула: «Нам, людям, дерево подарувало батькiвщину».

Переглядів: 449 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar