Головна » 2016 » Квітень » 11 » Молоде покоління лісівників
15:09
Молоде покоління лісівників

На заняття зі шкільного лісництва до Куснищанської школи у післяобідню пору  збирались хлопчаки і дівчатка 8-9 класів. А тим часом гостям із державного підприємства «Любомльський лісгосп», які у той день завітали до юних лісолюбів, проводив екскурсію завзято й енергійно їх учитель – Петро Антонюк.

Цей молодий чоловік, маючи за плечима вищу освіту лісівника Київського університету та пропрацювавши перед тим спочатку у міжгосподарському, а потім – у Прибузькому лісгоспах, сьогодні виховує молоде покоління. Із дітьми ладнає чудово, має свій підхід до навчання та порозуміння, сумлінно веде гурткову роботу, тому і відзначається його лісництво – найкращим у районі. А нещодавно у школі відчинились двері нового кабінету для занять із лісівництва, про який керівник давно мріяв і який сам обладнав. Із неприхованим захопленням і радістю Петро Сергійович розповідає про педагогічну стежину своєї життєвої дороги. «Три роки тому, коли тільки влаштувався, на заняття запросив хлопців непосидливих. Почав залучати їх до праці, ми садили, доглядали, виїжджали у ліс. Тож для декого було дивиною, як ці учні зацікавились і самі почали приходити на гурток. Відтак, коли працюємо на подвір’ї – і інші підходять, їх теж приваблює, що ми робимо. Якщо заняття – теоретичне, то стараюсь, щоб і якась розрядка була, бо розумію, що дітям нудно весь час сидіти і слухати.»

На подвір’ї за школою разом із вихованцями заклали невеликий розсадник. Пильнування і плекання території навколо навчального закладу – також у їхньому обов’язку. Так, минулого року посіли І місце в області з озеленення пришкільної ділянки. У планах – створити дендропарк, висадити різні породи дерев, назви яких будуть на відповідних табличках. Чимало грамот здобуто і у інших різноманітних змаганнях, конкурсах, як обласних, так і всеукраїнських. Нині готуються до виступу в обласному зльоті учнівських лісництв.

Усі свої знання із лісівництва Петро Антонюк старанно передає учням. «При нагоді стараємося якнайчастіше бувати у лісі. Брати участь у посадці,  спостерігати за заготівлею, якщо поблизу маніпулятор працює, і по гриби ходимо, а потім розпізнаємо по довідниках, якого знайшли, і лікарські рослини збираємо, колекцію жуків хочемо створити. Діти самі якщо знайдуть щось цікаве, то приносять. Усі експонати – тепер у кабінеті.» Кабінет хоч і невеликий, але затишний. Тут – необхідна література, наочні зразки із ведення лісівництва, напрацювання школярів, грамоти, дипломи. Одна зі стін оформлена   

У класі, спілкуючись з учнями, інженер з лісових культур Іван Каліщук розповів про основну роботу лісівників – посадку лісу, а також його охорону, закликав чемно поводитись і не смітити на лоні природи. Опісля із учнями провели пізнавальну вікторину «Ліс – легені землі».

Декотрі 9-класники планують здобувати лісівничу професію. Але віриться, що і ті, хто не обере собі в майбутньому цей фах, буде знати ціну нелегкої і такої важливої праці.         

 

Переглядів: 455 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar