Головна » 2015 » Червень » 19 » Радились, вивчали, спілкувались
11:25
Радились, вивчали, спілкувались

Результати основних аспектів щоденної праці лісівників, зокрема, - стан культур, процес переробки деревини та інші моменти  лісового господарства розглядали наочно директори держлісгоспів Волинського ОУЛМГ на виїзному семінарі, що відбувся на території ДП «Любомльський лісгосп». Захід очолив начальник обласного управління Василь Мазурик. А також взяли участь у ньому начальники відділів галузі та місцева районна влада.

Зустріч погожої днини в сосновому лісі – рекреаційному пункті «Машівський бір» - візитній карточці Любомльщини, що розташований над міжнародною автотрасою – це зовсім не  святкова подія, а один із робочих штрихів керівників лісових господарств. Проте святкова нагода таки була - того дня відзначав День народження директор Ковельського держлісгоспу. Його дружно усі привітали.  Виїжджаючи,  колеги знайомляться  з роботою безпосередньо на місцях – у лісових масивах, на виробництві, захоплюються плодами праці, щось переймають, щось радять, діляться досвідом, спілкуються.

Від пункту збору делегація поважних гостей, що завітала до Любомльського держлісгоспу, найперше вирушила на нижній склад підприємства. І це не випадково, адже днями тут запрацював  реконструйований цех переробки деревини обладнаний новенькою необхідною технікою. . Як розповідає директор Сергій Сергійович Боярчук, внутрішній ремонт приміщення розпочали цього року, повністю його оновили, закупили нову лінію. І як результат – уже відвантажено власну продукцію заготовок для європіддонів на експорт. Сьогодні ж тільки з минулорічними знімками можна порівнювати – що було, а що  вийшло. Затрачені кошти, каже господар, окупляться наприкінці року. Запуск у роботу нового цеху створив у районі і 25 нових робочих місць, а це важливо у нинішній непевний період. Майстер цеху Микола Рищук твердо запевняє, що нині усе необхідне для роботи є, умови чисті і безпечні, робітники задоволені і заробітна плата буде достойною – до 5 тисяч гривень. Втім директор лісгоспу наголошує, що на цьому розвиток підприємства не зупиниться і ділиться планами на перспективу – на осінь придбати ще одну лінію, що збільшить потужність виробництва. Оглянули керівники і оновлену сушильну камеру, де встановили новий котел, відремонтовані акуратні побутові приміщення.

Нинішній період для усіх лісівників однаковий – саме час спостерігати за приживленням цьогорічних весняних саджанців, час підсумовувати приріст лісових культур, час доглядів за ними та захист як посадок, так і лісу від шкідників і пожеж. Отож наступна зупинка групи учасників семінару у Головненському лісництві, де площа 0,5 гектарів з молоденькими ясно-зеленими сосонками. Це ділянка природного поновлення з проведенням сприяння, тобто сіянці проросли від насіння сусідніх сосен, створена у 2013 році. Тут уже зроблено необхідні догляди, аби трава не заглушила деревець. Двохрічні хвойні дали відмінний приріст навесні. Як зауважив Василь Мазурик, - результат відмінний. Таким чином, ми використовуємо природній ресурс і як результат ця сосна може виявитися здоровішою, стійкішою, адже видно, що добре себе почуває, бо виросла сама на своїх землях. Інша ділянка – культури, створені у 2012 та поряд – у 2013 року. Могли порівняти, як ростуть саджанці різних років, які молоді деревця кращі та як вони розвиватимуться далі – покаже час за років 20-30.

Прямуючи до ще однієї площі культур у Чорноплеському лісництві, учасники семінару проїжджали новозбудованою цьогоріч дорогою. Цей шлях протяжністю, близько 1 км від віддаленого села Городно дає нині добрий доїзд до лісових масивів як працівників державної лісової охорони, так і місцевого населення. Адже до того тут було суцільне болото. Зараз -- добротно вкрита дорога  грунтовим покривом, очищено рови з боків, зроблено міст, встановлено знаки. Як пояснює головний лісничий Василь Романюк, дорога лише на початковій стадії користування, з часом, коли втрамбується, стане стійкішою до дощів та іншої негоди. І хоча багато уваги приділяють лісівники питанням доріг у лісі  і багато зусиль затрачається на їх ремонти та будівництво, втім потім слугують і хорошим показником у роботі. До слова, це не єдина дорога, збудована у цьому році на території Любомльського лісгоспу. Збудована ще у Чорноплеському та Любомльському лісництвах. Загальна протяжність – 5, 2 кілометри.

Ділянка змішаних цьогорічних культур дуба червоного та сосни - наступна зупинка. Як розповів інженер лісових культур Іван Каліщук, на цій площі здійснили зруб всихаючих пошкоджених дерев від кореневої губки. У цьому році висадили грунтопокращуючі породи, а природа далі буде діяти за своїми законами.

Чимало незнайомих пересічній людині, котра полюбляє відпочивати у лісі, не знайомі ті проблеми і турботи, що лягають на плечі відданих лісівників, щоб виростити і захистити його. Але працівники лісу знають свою справу і дбайливо, з теплом плекають сіянці та саджанці, щоб потім наступне покоління милувалося ось таким струнким лісом, що височіє панорамою у нас перед очима, створюючи такий собі зелений похитний фон для ще зовсім низеньких на зріст культур.

Завершальний етап семінару пройшов у конторі Любомльського та Замлинського лісництв, де відбулася підсумкова нарада. На нараді розглянули результати посадкової кампанії 2015 року по лісгоспах області, стан лісових культур, їх якість та причини відпаду, виконання доглядів та перспективи заготівлі насіння, про що доповідав Володимир Неводнічик. Важливі питання порушив заступник начальника управління Сергій Шеремета. Зокрема, чітко контролювати та звіряти справи, передані в прокуратуру по здійсненню незаконних рубках у лісах. Адже лісова охорона на Волині з цим бореться справно, але суму збитків, завданих лісовому господарству, порушники сплачують добровільно не повністю.. Лісівники змусити силоміць їх до цього не можуть. Тож у лісгоспах зафіксовані ці випадки, а відкриті провадження, що перебувають у силових структурах, мають дещо затяжний, але не закритий процес. Першочергове завдання працівників лісу – пожежна техніка, її необхідність та придбання. Тут варто чітко розпоряджатися, щоб у літній спекотний період бути напоготові захистити зелені легені. Одним із актуальних невирішених до сьогодні питань є так зване побічне користування – заготівля ягід та грибів. Щороку навесні на затвердження подаються ліміти до адміністрації на збір лісового урожаю. Не зрозуміло, чому донині вони не затверджені, причина – депутати облради не зібрались на сесію. Чорниці уже доспіли, з дня на день підприємці-заготівельники від лісгоспів будуть вимагати лісових квитків. Тож звертатися вони повинні не до інженерів лісових господарств, а в першу чергу, до слуг народу – депутатів.

Начальник виробничого відділу Григорій Новосад інформував про роботу лісопильних ліній, виробництво пиломатеріалів, виконання аукціонів, результати лісозаготівлі.

Аналіз, висновки, обговорення роботи лісової галузі показує знову і знову багатогранність сторін клопіткої праці лісівників у будь-яку пору і кожна несе свої питання та проблеми. На них зупиняється  начальник управління Василь Мазурик. Наголошує і на тому, що зроблено, що досягнуто, і на недоліках та перспективах. І зауважує, що час швидкоплинний, не оглянемося, як знову треба буде робити підсумки, тож варто лишати добрий слід і у лісі, і поміж людьми добру думку.  

       На завершення директори лісгоспів на чолі із начальником висадили саджанці дуба черещатого на згадку біля контори лісництва.        

  

 

 

Переглядів: 528 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar