Головна » 2018 » Лютий » 12 » Рубки догляду за лісом мають важливе лісогосподарське значення
22:41
Рубки догляду за лісом мають важливе лісогосподарське значення

У зимовий період робота лісівників значною мірою зосереджена на рубках догляду. Назва цих лісогосподарських заходів говорить сама за себе – догляд за лісом необхідний протягом багатьох років, від посадки до переходу у стиглий деревостан. Тож рубки догляду проводяться задля покращення якості та збагачення цінними породами лісових насаджень, підвищення їхніх захисних, природоохоронних, оздоровчих і рекреаційних показників.

Рубки догляду поділяються на декілька видів, кожен з яких має свою мету, характер, спосіб виконання. З насаджень видаляються небажані другорядні породи. До прикладу, освітлення проводиться у молодняку, якому до 10 років, застосовується тоді, коли відбувається заглушення основної породи. Прочищення – з 11 до 20 років – формує склад та рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, регулює кількісне співвідношення окремих порід. Є ще прорідження, прохідні рубки. До рубок формування та оздоровлення лісу належать і санітарні, лісовідновні.

Про хід та їх планове виконання розповідає інженер лісового господарства ДП «Любомльський лісгосп» Юрій Загоруйко: «У зимовий період проводиться до 40 відсотків рубок догляду. Це пов’язано з тим, що в цей час сприяють і погодні умови, коли під час морозу є доступ до усіх ділянок, і також відсутність польових робіт – посадки, доглядів за ними, заходи в пожежонебезпечний період та інше. Враховуємо і те, що у період тиші – з 1 квітня по 15 червня санітарні рубки повинні бути призупинені. Загалом на цей рік заплановано 803 гектари рубок догляду по лісгоспу. Тож з них приблизно 280 гектарів буде здійснено в осінньо-зимовий період.»   

Можна сказати, що рубки догляду мають виховний характер, адже по тому, який стан насаджень у лісі, видно невтомну працю господаря – майстра лісу. Це він трудиться і дбає про те, щоб вчасно провести освітлення, або ж очистити ліс від захаращення. А відтак завдяки цьому покращує склад насаджень, збільшує приріст, формує стовбури найкращих технічних якостей та розвинені крони дерев.

Рубки догляду – це основні лісогосподарські заходи, адже таким чином не лише досягається вирощування бажаного насадження, а й підприємство отримує дохід від заготовленої деревини.

Переглядів: 391 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar