Головна » 2015 » Червень » 9 » Семінар у Любомльському краї на тему небезпечної хвороби - африканської чуми свиней
08:50
Семінар у Любомльському краї на тему небезпечної хвороби - африканської чуми свиней

 

Небезпечна хвороба свиней – африканська чума дісталася України понад два роки тому. Сьогодні – це гаряча тема у ветеринарній і лісомисливській галузях та серед власників господарств. Минулого тижня у  ДП «Любомльський лісгосп» відбувся семінар, присвячений цій проблемі. 

У заході взяли участь представники ветеринарної служби Любомльського, Ковельського, Шацького, Турійського районів, працівники державних підприємств лісових господарств, ветеринарного санітарного контролю на кордоні, управлінь агропромислового розвитку, користувачі мисливських угідь.

 Семінар проходив у формі навчання-тренінгу. Спочатку учасникам в актовому залі розповіли та продемонстрували відео про небезпечне захворювання, передісторію його появи та поширення, як відбувається зараження, його ознаки, як виявити африканську чуму у свиней, які профілактичні заходи слід вживати. На зібрання був запрошений завідуючий епізоотологічним відділом Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветсанекспертизи (м. Київ) Валентин Свідерський, заступник начальника головного обласного управління ветеринарної медицини Сергій Войтюк. Опісля усі пізнавали на практиці, які заходи необхідно проводити із запобігання розповсюдження хвороби. Для цього учасники навчання вирушили у ліс, де на попередньо підготовленій території встановили відповідні попереджувальні знаки. Фахівці районного управління ветмедицини у захисному спорядженні на столі провели розтин нібито загиблого поросяти від африканської чуми, відібрали необхідний для дослідження матеріал, опустили тварину у яму і спалили. На цій же території провели необхідну дезинфекцію.

Вперше збудник африканської чуми свиней (АЧС) виявили у 1903 році в Південній Африці. В Європі хвороба з’явилась спочатку у Португалії (1957), на теренах СРСР – у 1977 році. Останнім часом випадки захворювання тварин на АЧС зафіксовано на Кавказі, в Росії, Білорусі, Україні, Польщі, Литві, Естонії та Латвії. Поширення захворювання розпочалося з Грузії в 2007 році, після згодовування тваринам харчових відходів з корабля, що прибув з Південно-Східної Африки. В Україні захворювання свиней на АЧС виявлено в 2012 році в Запорізький області, у 2014 – в Луганській, Чернігівській та Сумській областях, а 7 травня цього року – у дикого кабана у заказнику «Залісся» Київської області.

На прикордонній Любомльщині, яка межує із Польщею та близько розташована до Білорусі варто особливо пильнувати та вживати профілактичних заходів щодо запобігання появи цього лиха.  

Як торкається ця хвороба дикої фауни, як розповсюджується, на скільки загрожує розповідає районний мисливствознавець ДП «Любомльський лісгосп» Ростислав Петрук: «Африканська чума свиней – захворювання лише свиней – як домашніх, так і диких. Хвороба ця невиліковна, тварина гине і після загибелі є небезпечною, якщо не вжити потрібних заходів. Адже вірус зберігається і у ґрунті, і у м’ясі. Людям та іншим тваринам вона не передається, однак і ті, і інші, при контакті із зараженою твариною є переносниками хвороби. У такому разі вкрай обережним треба бути лісівникам. Бо, якщо у нашому лісі з’явиться хворий дикий кабан, а лісівник потопчеться по грунті, де перебувала тварина, своїм взуттям він може принести збудника до власних свійських свиней. Варто зазначити, що дикий кабан є чималою загрозою появи АЧС, адже ця тварина може мігрувати на кілька десятків кілометрів за ніч. Тож ні з Польщі, ні з Білорусі, де уже виявлено вірус африканської чуми, для них кордони не закриті. Ми у свою чергу будемо спостерігати за дикою фауною. Від районної надзвичайної протиепізоотичної комісії нам дано розпорядження протягом 2015 року передбачити відстріл та лабораторні дослідження всіх ослаблених і підозрілих щодо захворювання диких кабанів, регулярно обстежувати мисливські угіддя для виявлення хворих чи загиблих тварин та негайно повідомляти державну службу ветеринарної медицини. Над цим і будемо працювати.»

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 485 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar