Головна » 2015 » Травень » 14 » Що знають школярі про ліс?
10:08
Що знають школярі про ліс?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Любов до природи і його величності лісу, зокрема, варто прищеплювати та розвивати змалку. Це звичайне завдання кожного з нас – і словом дітям розповісти, і ділом та прикладом показати. Що ж відомо учням середнього віку про зелені легені планети, дізнавалися працівники державного підприємства «Любомльський лісгосп», завітавши до школи села Хворостів, щоб познайомитись та поспілкуватись з юними лісівниками.

Саме тут, на початку навчального року було відкрито шкільне лісництво. Із ентузіазмом плекати любов, виховувати культуру і пошану до навколишнього середовища та рідного лісу взялася молода вчителька, котра прийшла сюди після університету, - Тетяна Цюпак. Ось уже близько року займається вона із школярами двох груп – старшою, а це – 8-11 клас та молодшою – 5-7 клас. Про результати своєї діяльності Тетяна Іванівна розповідає: «Перед тим, як розпочати роботу шкільного лісництва, ми провели серед учнів опитування, чи хотіли б вони відвідувати заняття такого напрямку. Діти позитивно відгукувались на це і зараз активно і охоче займаються. Вивчаємо і теоретичні питання з основ лісознавства, проводимо і практичні заняття,  безпосередньо у лісі. Гуртківці найбільше люблять ходити у ліс, щоб споглядати і осягнути те, що я розповідаю, в дійсності. От ми знайомилися із ґрунтами у лісі, із породами дерев, робили щеплення, їм дуже сподобалось.»

Зустріч із вихованцями шкільного лісництва відбулася у рамках десятиріччя всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка традиційно щороку проходить навесні під час посадкової кампанії. Юні природолюби прослухали лекцію-бесіду від інженера лісових культур Івана Каліщука про те, як із маленької насінини лісівники вирощують ліс. Процес цей справді довгий та важкий, сповнений і труднощів, і часто несподіваних примх погоди та природи, проте дарує не меншу радість опісля. Діти захоплено розглядали дрібне насіння шишок сосни, яке щороку, поряд із деякими іншими породами дерев, збирають працівники лісового господарства. З цього і починається клопітка робота плекання лісу: висівання у розсадники, посадка сіянців, догляди за культурами, потім – за молодняком, санітарно-оздоровчі вирубки та інші заходи з метою знищення шкідника, аж до досягнення деревами стиглості – 80-річного віку. Тільки тоді, аби деревина не втратила своєї цінності, з метою забезпечення різних потреб людини, призначаються рубки головного користування.

Тішило і те, як під час вікторини-гри учні проявляли свої знання, спостережливість, небайдужість до навколишнього середовища, відповідаючи на різноманітні запитання про ліс. Найкмітливіших того дня заохотили невеликими подарунками від ДП «Любомльський лісгосп». 

«Ми радо схвалюємо те, що діти щороку беруть участь у весняних посадках, лісу, - каже головний лісничий ДП «Любомльський лісгосп» Василь Романюк, - адже тоді вони бачать на практиці, як ростити ліс, власноручно це роблять. У цій корисній праці є велика доля виховання, на посадках ми спілкуємось, розказуємо про те, як треба берегти і шанувати ліс. Лісгосп також завжди готовий підтримати діяльність шкільного лісництва. Діти – наше майбутнє, тож передаючи їм свій досвід та навчаючи їх, ми таким чином готуємо і хорошу гідну зміну, і порядних лісолюбів, які справді цінуватимуть та захищатимуть ліс».

 

 

Переглядів: 491 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar