Головна » 2015 » Липень » 7 » Щоб вберегти природу від вогню
08:54
Щоб вберегти природу від вогню

Ось який вражаючий пейзаж невідповідностей можна спостерегти, проїжджаючи повз незасіяні поля, що межують із лісовими масивами: серед буйноцвіття і зелені у розпалі літа – засушені, пожовклі із чорними стовбурами понурі молоді деревця сосен. Контраст навпроти – високі насичено зелені пишні крони струнких хвойних, - добре, що обійшлося і вогонь не переступив доріжчину та не перекинувся на великий ліс.

Це – наслідок весняного спалювання сухої трави, про що дехто сперечається-доводить про користь і, буцімто, так приводять до порядку зарослі і розлогі поля. Самосіви ж, які ще за рік-два і стануть повноцінними лісовими насадженнями, страждають від паліїв найбільше. Вітер котить полум’я швидко і ось така невтішна картина.

 

Так, починаючи з весни і протягом цілого літа, у період сухої та спекотної погоди у лісівників тривожна пора – слідкувати за тим, щоб не з’явився вогонь у лісі від необережного поводження. Боротьба із ним – страшна і небезпечна. Втрати – прикрі і болючі.

Надто гарячі вихідні пройшли напружено. Тому кожного, хто перебуває у лісі, відпочиває чи збирає ягоди, гриби, лісова охорона просить суворо дотримуватись правил пожежної безпеки:

- Не запалювати у пожежонебезпечний сезон багаття у хвойних молодняках,  у місцях із сухою травою, а також під кронами дерев, а тільки у спеціально відведених для цього місцях. Наголошуємо, що для відпочинку громадян лісівники у лісових масивах спеціально облаштовують великі та міні рекреаційні пункти!

- Перед відходом з лісу багаття повинно бути ретельно засипане землею або залите

водою до повного припинення тління.

- Намагатись не палити у лісі та не кидати в суху траву  недопалки цигарок.

- Не залишати просочені бензином та іншими горючими речовинами ганчірки.

- Не створювати смітники в лісі та на прилеглих землях, а тим більше, не підпалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи.

- Без узгодження з постійними лісокористувачами суворо забороняється використання в лісі піротехніки та інших вибухових і пожежонебезпечних речовин.

- У пожежонебезпечну літню пору забороняється також заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети. Для цього встановлені шлагбауми, які перекривають лісові дороги і вказують, що в’їжджати не можна!

Для роз’яснення та настанови усіх, хто завітав до лісу, вздовж доріг та поблизу відпочинкових пунктів встановлені правила порядку, пожежної безпеки, аншлаги, які застерігають від наслідків необережності поводження з вогнем.    

За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів. 

Переглядів: 481 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar