Головна » 2016 » Березень » 21 » Сьогодні настала астрономічна весна. А ще світ відзначає міжнародний день лісів
17:53
Сьогодні настала астрономічна весна. А ще світ відзначає міжнародний день лісів

Березневі дні, здається, ще не тішили нас своїм справжнім теплом. Вчора ж, 20 березня,  наша планета проходила через момент сонячного рівнодення. Це вважається важливою віхою зміни сезонів і астрономічним початком весни. День весняного рівнодення – одне з найунікальніших явищ природи, суть якого, кажучи науковою мовою, зводиться до того, що «у момент рівнодення центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор». Кажучи простіше, в цей день Земля, обертаючись навколо своєї уявної осі, що проходить через полюси, одночасно рухаючись навколо Сонця, знаходиться в такому положенні по відношенню до світила, що сонячні промені, які несуть теплову енергію, падають прямовисно на екватор. Сонце переходить з південної півкулі в північну, і в ці дні у всіх країнах день майже рівний ночі.

Такий час настання весни наші пращури вважали святом, з великим нетерпінням очікували її приходу (як і ми зараз!) і однаково урочисто відзначали його в різних частинах Європи та Азії. Язичницькі святкування приходу весни були сповнені важливим сакральним змістом перемоги світла над пітьмою, пробудження всього живого і початку нового життя.  

 

Сьогодні ж ще одна знаменна дата на екологічному календарі – Міжнародний день лісів. Цей день Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародним днем лісів. Починаючи з 2013 року, Міжнародний день лісів відзначають в усіх країнах світу. В цей же день стартує Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу - у твоїх руках», започаткована Державним агентством лісових ресурсів України. Акція триває до Дня довкілля, який відмічається в Україні 18 квітня.

Ліси на нашій Землі займають цілу третину всієї суші нашої планети. Виконуючи життєво важливі екосистемні функції вони також є і будинком, і джерелом засобів до існування для безлічі людей. За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входять близько 2-х тис. корінних народів і народностей, невід’ємно з’вязавших свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.

Лісівники ж за сприяння погоди уже приступили до основного напрямку і завдання у своїй діяльності – посадки лісу. Лісокультурна кампанія, яка розпочалася близько двох тижнів тому у ДП «Любомльський лісгосп», у розпалі. На це рік заплановано на 40 гектарах заліснити площу і на 110 гектарах – провести сприяння природному поновленню. 

Переглядів: 516 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar