Головна » 2017 » Квітень » 6 » У лісі – особливий сезон
14:21
У лісі – особливий сезон

Дотримуйтесь тиші та не паліть вогню!

Ліс нині у тому періоді, коли потребує від людини особливої уваги, бережного ставлення, небайдужості та здорової свідомості. З 1 квітня по 15 червня уже другий рік поспіль в Україні запроваджено природоохоронну кампанію - Сезон тиші. Минулоріч до ст. 39 Закону України «Про тваринний світ» було внесено важливе доповнення: «У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах)». Це трепетний час пробудження дикої природи, народження нового життя, його пізнання і зміцніння, на це таїнство не повинна підніматись рука громадянина, щоб не позбавити довкілля цих радісних моментів. Ошатні лісові насадження – це наш другий дім. Хто як не ми забезпечимо красу і гармонійну повноту цього неповторного світу!

Тема вогню навесні – теж не нова. Коли дим оповиває просторі поля, а полум’я сухою травою швидко котиться до самосівів, а потім добирається і під стіну лісу – загроза пожежі накликає жах. Працівники лісової охорони ось уже який тиждень у напрузі. Було неспокійно, зокрема на вихідних минулого тижня. Як розповідає начальник відділу охорони і захисту лісу ДП «Любомльський лісгосп» Андрій Глух, розповсюдження вогню завдавало неабиякої загрози, підступаючи до лісу у різних місцях району. На щастя його вдавалося зупинити. Хто і для чого робить такі підпали? Будь-які мотиви та пояснення, напевно, недоречні, коли є небезпека виникнення пожежі, забруднення навколишнього середовища та негативні наслідки на екологію і природу. На жаль, порушників спіймати на гарячому не вдалось.

Тож лісівники закликають усіх жителів краю – дотримуватись тиші та правил пожежної безпеки, а ще – не підпалювати свідомо сухий покрив землі. Також застерігають усіх, хто порушить Закон України та природи з намірами скоєння браконьєрства або інших зловмисних дій, будуть відшкодовувати нанесені збитки штрафами, які суттєво збільшились цього року. Зокрема, недотримання вимог пожежної безпеки у лісах громадянину обійдеться у 85-255 гривень, посадовим особам – 255-850 гривень. За порушення вимог сезону тиші загрожує адміністративне стягнення у вигляді штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Переглядів: 411 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar