Головна » 2016 » Липень » 14 » Відпочинок у лісі – для душі і з користю
13:02
Відпочинок у лісі – для душі і з користю

Це спостерігали журналісти під час прес-туру ВОУЛМГ, мандруючи дорогами Волині, на яких налічується близько ста рекреаційних пунктів.

Лісові масиви Волині вирізняються насиченістю та розмаїттям рекреаційних пунктів. Якщо ви подорожуєте, то обов’язково вашу увагу привернуть  обгороджені території для відпочинку на узліссі із надзвичайно гарними-привабливими будівлями: бесідками, дитячими майданчиками, гойдалками, які спеціально влаштовані вздовж автотрас. Для них лісівники виокремили затишні місця та встановили їх тут з метою комфортної зупинки туристів-гостей, виїзду на пікнік та задля пожежної безпеки у лісах. Детальніше ж із напрямком рекреаційної  діяльності лісових господарств області, зі зручністю відпочинкових комплексів, їх облаштованістю, дизайном та модерністю знайомилися журналісти всеукраїнських, обласних та районних ЗМІ під час організованого ВОУЛМГ захоплюючого прес-туру наприкінці минулого тижня.

Маршрут працівників медіа пролягав із міста Луцьк через Ківерцівський, Ковельський, Любомльський, Прибузький, Шацький лісогосподарські підприємства. Відповідні ознайомлююче-інфомаційні зупинки були у великих рекреаційний пунктах.

Кожна із них приємно дивувала і захоплювала журналістів оригінальним вирішенням архітектури відпочинкового куточка. Кожен уже своєю назвою з живого ботанічного словника, ласкаво запрошує відвідати це незвичайне лісове казкове обійстя – результат праці і фантазії лісівників. Видно, що лісогосподарські підприємства не шкодували на ці лісові оазиси ні коштів, ні сил та енергії, ні часу. Зрозуміло, що і догляд за ними – теж велика копітка робота. Спілкуючись із лісничими, на чиїй території розташовані рекреаційні пункти, на тему чистоти культури та порядності відвідувачів, чуємо, що бувають різні моменти: і нанесення збитків, і кучугури сміття поза смітником. А це вже лісівникам лишні клопоти, проте, сьогодні такі випадки трапляються уже рідше.

Першим учасники прес-туру відвідали новозбудований рекреаційний пункт «Пролісок», що у Ківерцівському лісництві ДП «Ківерцівське ЛГ». Розташований він на трасі Луцьк-Маневичі, за 1 кілометр від м. Ківерці. Урочисте відкриття його відбулося цього місяця. На території рекреаційного пункту є магазин «Лісовичок», де продається власна консервована продукція. Цей відпочинковий куточок – найсучасніший в області і один із найкращих в Україні. Тут є 6 альтанок, ковані мангали, клумби, доріжки, викладені бруківкою, гарний дитячий майданчик. Це єдине місце, тривалу зупинку на відпочинок у якому, треба оплачувати.

Рекреаційний пункт Любомльського держлісгоспу «Машівський бір», де зупинилась делегація медійників, на противагу усім іншим, у яких побували, виявився з найдавнішою  історією. Адже зведений він ще у 1976 році. Після того уже кілька разів був реконструйований. Названий так тому, що знаходиться поблизу села Машів. Розташування його зручне тим, що поруч «пробігає»  міжнародна автотраса Київ-Ковель-Ягодин, отже порожньо тут майже не буває. До послуг туристів – чотири добротні бесідки, викладені алейки, місця для розведення вогню, дровітня із заготовленими дровами, пісочниця, колодязь. Лісничий Любомльського лісництва Андрій Карпович, який зустрів журналістів та відповів на їх запитання, розповів, що найближчим часом планується встановлення ще двох бесідок, гойдалки, дитячого майданчика. «Нещодавно навколо облаштували новий паркан. Кожен день територію прибираємо. У вихідні та святкові дні Машівський бір переповнений відвідувачами. Завдяки тому, що рекреаційний пункт біля траси, є люди і в інші дні. Зупиняються часто ті, хто їде проїздом з інших областей, бувають іноземці».

Завітавши на територію ДП «Шацький лісгосп», побували у трьох зовсім новеньких рекреаційних пунктах. Шацький район нині аж «кишить» від туристів, багато відпочиваючих їдуть на озера, тому відповідні місця для зупинок з усіма зручностями  слугують гарною візитною карткою як для лісгоспу, так і цього мальовничого озерного краю Волині. Міжнародна дорога через Шацьк веде до Білорусі, тож люблять бувати у рекреаційних пунктах і наші сусіди.

Живописну місцину для «Дубового гаю» лісівники відвели серед могутніх непорушних дубів-велетнів – між селом Положево та урочищем  Венське. Як розповіли шацькі лісівники, 20 років тому тут уже був рекреаційний пункт. Тому вирішили до нього і повернутися. Відкриття відбулося перед Пасхою на Вербну неділю. Облаштували усіма необхідними спорудами – чотирма альтанками, гойдалкою, мангалом, є дровітня, смітники, поруч – чимала стоянка.

Цікаве місце вибрали для «Затишку» і все тут справді відповідає багатообіцяючій назві. Дерев’яними східцями треба підніматися уверх на пагорб. А тут – казковий рай: чудові оздоблені бесідки, столики, гойдалки, гарно намальовані-викладені щебенем доріжки. Територію прикрашають квіти у клумбах-пеньочках. Оригінальності додають почеплені навкруг шпаківні – їх 15 і всі мають власні «квартирні» номери. У майбутньому лісівники сподіваються, що їх обов’язково заселять  пернаті. П’янить аромат соснового лісу. А зовсім поряд – цілющий чорничник, щедро всипаний ягодами,  і учасники прес-туру запаслись ним  для чаю. «Ця дорога веде до села Піща, де знаходиться білоруський кордон, - розповідає лісничий Піщанського лісництва Вадим Жучик. – Неодноразово жителі Білорусі зупиняються тут, дякують, кажуть, що у них такого немає. Встановили цей пункт нещодавно, своїми силами, за кошти держлісгоспу, витрачено на його будівництво близько ста тисяч гривень. Плануємо ще тут спорудити криницю». А табличка із нагадуванням при виході із комплексу: «Прибери після себе», певно, дуже доречна і ніхто її не обмине байдуже.

Ще один рекреаційний пункт - «Поліський заїзд» розташований на шляху, що сполучає Шацький та Старовижівський райони. Теж – новозбудований. У сосновому борі привільна територія, де розмістились ще зовсім свіжі пронумеровані бесідки. Є гойдалка, столики під відкритим небом. Гостинний тон створюють клумби із квітів. Такі ж алейки, ретельно засипані щебенем, усюди – привітні будиночки для птахів. Важливо, що є колонка з водою. 

До слова, у швидкому часі буде встановлено ще один відпочинковий пункт – «Ялинка» біля білоруського кордону, неподалік села Ростань.  

Рекреація у лісовій галузі відіграє важливу роль. Насамперед, завдяки таким зонам вдається концентрувати відпочинок людей на одній території, де є смітники і місце для розведення багаття. А це – найперший спосіб збереження та захисту лісу від пожежі та засмічення. Окрім того, у кожному пункті є аншлаги та біг-борди з інформацією на еколого-просвітницьку та протипожежну тематики. Усього вздовж доріг міжнародного та обласного значення на Волині встановлено 97 великих рекреаційних пункти. Ще три побудують цього року. Крім того, у привабливих місцинах лісових угідь є понад 650 малих рекреаційних пунктів. Вони слугують і для відпочинку, і для спілкування із природою. Про них подбали лісівники, щоб жителі корисно і гарно проводили час та шанували ліс. 

Під час прес-туру працівники мас-медіа дізналися також про  лісівничі клопоти та науковими розвідки. Зокрема, побували в місцевому заказнику «Ростанський», де росте унікальна посадка сосни - «Географічні культури». Тут, в одному місці, зібрано 73 види сосни звичайної. Одні з них добре почуваються, інші – відстають у рості. Спостерігали, як шкідник може руйнувати деревину, вражати кореневу систему. Про те, як створювали цю посадку розповів журналістам Олександр Яковініч, житель села Кам’янка, який у 50-ті роки власноруч приклав зусиль до її закладання: «У мене була бригада з 15 жінок – лісокультурниць. Садили сосонки вручну за спеціальним планом. На кожній площі була встановлена табличка з інформацією про вид хвої. Дерева прижилися всі, окрім кримської сосни. Напевно, на відміну від того, до якого клімату вона звикла, її згубили наші сильні морози, адже бувало тоді і до мінус сорока…»

Заїжджали волинські журналісти і на постійну лісонасіннєву ділянку сосни звичайної, закладеної у 1968 році, що росте також біля села Ростань. Інженер з охорони і захисту лісу ДП «Шацький лісгосп» Ярослав Кропивник поінформував, що цього року тут вони заготовили 200 кг шишок, з  яких зібрали 2 кг насіння. Звідси його шацькі лісівники відправляють у базовий Ратнівський розсадник.

Чекав на учасників прес-туру і приємний відпочинок на березі озера Пісочного, що у санаторії «Лісова пісня». Хто сповна насолоджувався природою, дихаючи на повні груди свіжим цілющим повітрям, а хто і збадьорився, скупавшись у срібних  озерних водах.

 

 

 

 

Переглядів: 941 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar