Головна » 2015 » Серпень » 26 » І лісоруб має бути професіоналом
14:12
І лісоруб має бути професіоналом

Відбулися 18 обласні змагання вальників лісу, участь у яких взяли працівники усіх лісогосподарських підприємств Волині. Змагання проходили на Маневиччині у Городоцькому лісгоспі, де побували і представники Любомльського та Прибузького держлісгоспів.

Тут, серед соснового лісу розгорнулося дійство показу майстерності, досвіду та пропагування незвичної і давньої професії лісоруба. І як доказують багаторічні  змагання, дерево не просто зрізати, треба уміти, знати і дотримуватись правил звалювання та техніки безпеки, мати відповідний одяг, захисний шолом, бути чітким, швидким, фізично здоровим.

Для визначення найкращого традиційно пропонується п’ять конкурсних завдань. Перше і основне – звалювання дерева. Друге – правильне спилювання на підготовленій колоді гілок та сучків. Третє – підготовка бензомоторної пили до роботи, вправна і швидка заміна цепу на ній. Четверте – розкряжування колод комбінованим різом. П’яте – точне розпилювання.

Вітали конкурсантів та гостей заходу очільники влади Маневицького району, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства. Як було зауважено, кваліфіковані лісоруби важливі для підприємства, бо економічна складова лісгоспу починається із лісозаготівлі. А лісогосподарські підприємства вносять чималий фінансовий вклад у казну держави. Тому свою працю і здобутки лісівники присвячують Україні та рідному краю. На лісовій ділянці патріотично лунав гімн та було урочисто піднято державний прапор увись до крон шумливих сосен.

Оголошено старт і на п’яти облаштованих майданчиках понад 20 учасників взялися показувати клас. Усюди чутно звук бензопил, вигуки суддів, вболівальників, запах свіжої тирси, яка іскрилась з-під інструмента. Особливо напружено спостерігали за звалюванням сосни, для чого спеціально відведено місце із пронумерованими деревами, обгороджене попереджувальною стрічкою. Кілька разів вітер ставав на заваді повалити дерево у потрібному напрямку, який визначає сам учасник. Доводилось чекати його зміни чи вдаватись до інших прийомів. Слідкуючи за цим, ще раз переконуєшся про значення і  ризик професії.

Фортуна знову стала на бік господарів: перше місце здобув вальник із Городоцького лісгоспу. Друге посіли наші сусіди – із Шацька, третє – Цуманський лісгосп. Вальник лісу Любомльського держлісгоспу – Анатолій Макарук лишився на середньому 12 місці, однак, при валці дерева отримав високий другий результат. Призери були нагороджені преміями, від спонсорів-підприємців – фірмовими бензопилами, касками, іншими необхідними інструментами. 

 

        

Переглядів: 730 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar