Головна » 2016 » Серпень » 3 » Хто вправніший у звалюванні дерева
09:17
Хто вправніший у звалюванні дерева

Істинно чоловічі змагання – вальників лісу – ось уже далеко не один рік організовують лісові господарства, аби продемонструвати важливість цього нелегкого і важливого фаху на підприємстві. Вдев’ятнадцяте конкурс на визначення кращого волинського лісоруба пройшов минулого тижня у нашому районі – на території ДП «Прибузький лісгосп».

Ще вранці делегація з усіх лісгоспів області прямувала на Згоранські землі. Неподалік села Власюки у Крушинецькому лісництві організатори розмістили підготовлену ділянку для змагань. Двадцять двоє учасників вишикувались строєм, усі – у спецкостюмах, сигнальних жилетах, із касками, а також зі своїм неодмінним інструментом – бензопилою. З вітальними словами виступили заступник начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства – Олександр Рибчинський, голова Любомльської райдержадміністрації – Микола Пархомук, директор ДП «Прибузький лісгосп» Григорій Ющук, Згоранський сільський голова Олександр Лукашук. Головний суддя змагань – начальник відділу лісових ресурсів Григорій Новосад розповів про правила змагань та побажав усім успіху. Урочисто відкрили захід, прозвучав державний гімн, жовто-блакитний прапор підняв увись переможець милого року – Віталій Крисик, працівник ДП «Городоцький лісгосп». Українські пісні у лісі пролунали у виконанні колективу Згоранського сільського будинку культури «Водограй». 

А далі – конкурсанти розійшлись по майданчиках, де в кожному етапі показували свою майстерність. Традиційно змагались у 5 видах: звалюванні живого дерева, відокремленні сучків від стовбура, підготовці бензопили до роботи (монтаж ланцюга на пилку), точному розкряжуванні колоди (рівно відрізати, щоб не зачепити дошки знизу) та комбінованому різанні (стовбур надрізують зверху та знизу так, щоб вийшов рівний шматок дерева).

Кожен етап має свої правила, у кожному треба справитись швидко, вправно, без похибок та обов’язково з дотриманням правил техніки безпеки, адже професія вальника лісу – друга за небезпечністю у світі після шахтаря. Пильнували за цим та визначали результат судді – начальники відділів та спеціалісти Волинського ОУЛМГ.

Найвідповідальніший та найцікавіший момент – звалювання живого дерева, яке оцінювалося найвищим балом. Ділянка, де понад 80-літні сосни призначалися для планової рубки, обгороджена спеціальної стрічкою, туди впускають у касках лише представників журі та учасників змагань. Завдання вальника було звалити дерево у точному напрямку, у вказаний ним і зазначений перед тим сектор.

Як відзначили при оголошенні підсумків, усі учасники показали хорошу підготовку. А місця розділили так: ІІІ – посів представник ДП «Прибузький лісгосп» – Петро Богдан, ІІ – зайняв Петро Кулик із ДП «Володимир-Волинське ЛМГ», а переміг як і минулоріч Віталій Крисик – вальник лісу ДП «Городоцький лісгосп». Призери отримали грошові винагороди у сумах – 8,10 та 12 тисяч гривень відповідно.  Обдаровували переможців цінними призами і спонсори змагань – фірми Husqvarna та STIHL та фанерний завод ТзОВ «ОДЕК».

З історії: кращих з кращих вальників визначають в Україні з 1997 року. У світі такі конкурси проводять давно. Ініціювали пропозицію щодо проведення Світового чемпіонату вальників лісу в кінці 60-х років минулого століття фахівці з Угорщини та Югославії. Перший чемпіонат був проведений саме в цих країнах у 1970 році. З того часу відбулося 28 змагань професійних вальників лісу. В 1975 та 1991 роках чемпіонат світу приймав колишній Радянський Союз. У 2004 р. в Італії збірна України виборола 4 загальнокомандне місце, а майстер Тетерівського лісгоспу, Віталій Костюшко, став срібним призером у змаганнях з комбінованого різу.

У світовій практиці останні чемпіонати набули вигляду спортивно-технічного шоу з великою кількістю учасників, виставкових майданчиків, пропагандою останніх напрацювань в секторі виробництва спеціалізованої техніки для комплексного і раціонально використання лісових ресурсів. Кожна країна вважає престижним стати господарем чергових змагань.

Переглядів: 518 | Додав: luboml | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar