Головна » Архів матеріалів

Початок весни – період пробудження природи, а для лісівників – сезон вагомих і надважливих робіт – час посадки лісових культур. Дати нове життя лісові – створити нові насадження – основне споконвічне завдання працівника лісової галузі. Тому на підприємстві до цього готуються як слід і заздалегідь.

Нещодавно у лютому у ДП «Любомльський лісгосп» відбувся захист проектів з лісовідновлення. Учасниками цього своєрідного обов’язкового заходу були лісничі лісництв Любомльського держлісгоспу та із сусідніх – Шацького й Прибузького. Приймали проекти представники із обласного управління лісового та мисливського господарства – Борис Бабеляс, Володимир Неводнічик. Про те, як відбувається захист, з якою метою складаються проекти і про лісокультурну кампанію загалом розповідає інженер лісових культур ДП «Любомльський лісгосп» Іва ... Читати далі »

Переглядів: 467 | Додав: luboml | Дата: 02.03.2017 | Коментарі (0)

Його починають очікувати вже з середини зимового періоду часу, а іноді і з самої осені. Воно надихає і змушує нас по новому поглянути практично на все, на оточуючую нас природу, на власні перспективи, дарує надію на те, що разом з пробудженням життя навколо нас, і наш власний настрій до життя також прокинеться і заб’є весняним ключем. Початок весни - це завжди неперевершене диво. Напевно це найкращий для більшості з нас період року. Чи може офіційний перший весняний день стати святом? Кожен вирішує сам. Не можна заперечувати те, що саме по собі перше березня звичайний і буденний день, коли людина, яка з головою погрузла в нескінченних турботах, роботі, навчанн ... Читати далі »

Переглядів: 373 | Додав: luboml | Дата: 01.03.2017 | Коментарі (0)

Любити природу та не дати загинути птахам узимку – вчаться вихованці шкільного лісництва Куснищанської школи, що діє при Любомльському будинку школяра.

Учні добре знають, що під великим покривом снігу диким тваринам та пернатим, які зимують у наших краях, важко знайти харч. Тож на допомогу фауні приходить людина.

Сьогоріч зима щедра на сніг і люті морози. Різноманітне птаство у такі холодні дні злітається поближче до осель, щоб тут відшукати собі поживу. Рясно обсіли пернаті друзі дерева та кущі і навколо школи. Юні природолюби на чолі із їхнім керівником Петром Антонюком вийшли із власноруч змайстрованими годівничками та зерном. Понад 10 таких їдалень для птахів прилаштували високо на гіллі та насипали туди їжі. А для синичок почепили запашне несолене сало, яке ці птахи так полюбляють. Знають-бо школярі про користь від пернатих, які знищують чимало шкідників на деревах. А нині д ... Читати далі »

Переглядів: 412 | Додав: luboml | Дата: 10.02.2017 | Коментарі (0)

Цього тижня у ДП "Любомльський лісгосп" незалежні експерти, представники лісової опікунської ради,  провели оцінку підприємства щодо дотримання європейських норм ведення лісового господарювання. 

У 2014 році ДП «Любомльський лісгосп» отримав сертифікат відповідального ведення лісового господарства FSC. Цей документ засвідчує, що продукція підприємства надходить із лісу, господарювання в якому здійснюється на принципах невиснажливого, постійного та безперервного лісокористування, при веденні лісового господарства враховуються питання охорони довкілля і збереження біологічного різноманіття та інтереси працівників лісогосподарського підприємства і місцевого населення.

Для чог ... Читати далі »

Переглядів: 433 | Додав: luboml | Дата: 09.02.2017 | Коментарі (0)

Складна зима нетільки для тих тварин, хто проводить її на ногах, але і для тих, які впадають у сплячку. Сильні морози і значне скорочення їжі укупі з лісовими мисливцями призводять до того, що не всім звірам вдається пережити цю пору. А багато з них ще й народжують дитинчат у цей непростий час.

Деякі тварини впадають взимку в рятівну сплячку. Головна умова для цього - велика кількість підшкірного жиру і затишна, добре захищена нора (барліг). Яскравий представник такого проведення часу - ведмідь. Самки ведмедя в січні-лютому народжують дитинчат, яких годують молоком.

Впадають в сплячку у своїх норах також борсуки і єноти. Причому температура тіла у них, як і у ведмедів, значно знижується через уповільнення протікання життєвих процесів. Сплять у своїх нірках і більшість гризунів: бобри, бурундуки, миші, бабаки, ховрахи та інші. Ось тільки сон у останніх переривч ... Читати далі »

Переглядів: 2448 | Додав: luboml | Дата: 20.01.2017 | Коментарі (0)

Дорога до лісу. Яка вона, яке її призначення і на скільки є необхідним її будівництво?

У світі за наявністю мережі лісових автодоріг оцінюється цивілізованість країни. Дороги у лісових масивах надають багато можливостей для розвитку регіону, зручних умов для роботи і проживання населення, до прикладу, для успішно ведення зеленого туризму. І, безперечно, позитивну роль добротні автошляхи відіграють у розвитку лісового господарства. Саме тому не один десяток літ питання їх будівництва є дуже важливе. Будівельний матеріал для земляного полотна використовується різний – пісок, грунт, піщано-гравійна чи грунтово-щебенева суміш.Це серйозна інженерна споруда, яка має забезпечувати надійний рух автотранспорту. Проектуються дороги так, щоб були безпечними та зручними і для місцевих жителів, і для працівників лісового господарства. Роботи загалом тривалі, де є нео ... Читати далі »

Переглядів: 546 | Додав: luboml | Дата: 18.11.2016 | Коментарі (0)

До уваги мисливців району:

з 13 листопада цього року по 22 січня 2017-го триватиме сезон полювання на зайця-русака, лисицю, єнотовидного собаку, куницю кам’яну. Як завжди здійснюватиметься воно за відстрільними картками із вказаними у них термінами та місцями полювання.

Усім любителям цього азартного виду відпочинку нагадуємо про вимоги та закони, встановлені задля збереження флори і фауни, яких повинен дотримуватись кожен свідомий громадянин.

Згідно із правилами проведення полювання, один мисливець має право в день добути одного зайця. Норма відстрілу лисиці, вовка, єнотовидного собаки – не лімітовано.

Днем полювання на зайця-русака, лисицю, єнотовидного собаку, куницю кам’яну є неділя.

Окрім цього нагадуємо, що триває полювання за ліцензіями на диких ... Читати далі »

Переглядів: 505 | Додав: luboml | Дата: 11.11.2016 | Коментарі (0)

У ДП «Любомльський лісгосп» відбулася сьогоріч започаткована обласна акція «Нехай ліс буде чистим». 

Вихованці Куснищанського шкільного лісництва на чолі зі своїм керівником Петром Антонюком, зібрались у лісових масивах Головнянського лісництва, аби внести свою частку турботи і небайдужості до стану природи. Відтак, пройшовши чималий відрізок лісовими дорогами, школярі назбирали повні сміттєві пакети побутових відходів, що лишили їх тут нечемні «гості».

 

 < ... Читати далі »

Переглядів: 790 | Додав: luboml | Дата: 28.10.2016 | Коментарі (0)

працівники ДП «Любомльський лісгосп» взяли участь у присвячених до цієї дати урочистостях, що відбулися у центрі м. Любомль.

Учасники заходу зібралися на площі перед райдержадміністрацією біля Стели загиблим воїнам - учасникам АТО з Любомльського району.

Уже два роки у календарі 14 жовтня позначається, як день захисника України і є вихідним. А саме у нинішній неспокійний час, коли на Сході іде війна, найпершими нашими захисниками та оборонцями і є військові, котрі служать на цій пекельній території.

Козаки – колишні українські вояки, які вирізнялись в історії неабиякою відвагою, мудрістю, мужністю, стійкістю, є і сьогодні уособленням с ... Читати далі »

Переглядів: 488 | Додав: luboml | Дата: 17.10.2016 | Коментарі (0)

У природи немає поганої погоди і кожна пора року прекрасна по своєму. А нині закликає-манить своїми чаруючими звабами осінь, щоб насолодитись її неповторною натурою.

Прекрасне місце для зупинки та відпочинку на лоні лісової природи на території Любомльського району – великий рекреаційний пункт «Машівський бір». Місцина давня, влаштована тут лісівниками ще 40 років тому, але привабливості і гостинності своєї не втратила. Протягом чималого періоду свого існування рекреаційний пункт оновлювався. Суттєво реконструювали його і цього року.

«Машівський бір знаходиться на автотрасі міжнародного значення, - розповідає лісничий Любомльського лісництва ДП «Любомльський лісгосп» Андрій Карпович. - Тут часто бувають люди як із інших областей України, так і з-за кордону. То ... Читати далі »

Переглядів: 443 | Додав: luboml | Дата: 13.10.2016 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 14 15 »