Головна » Архів матеріалів

Ось який вражаючий пейзаж невідповідностей можна спостерегти, проїжджаючи повз незасіяні поля, що межують із лісовими масивами: серед буйноцвіття і зелені у розпалі літа – засушені, пожовклі із чорними стовбурами понурі молоді деревця сосен. Контраст навпроти – високі насичено зелені пишні крони струнких хвойних, - добре, що обійшлося і вогонь не переступив доріжчину та не перекинувся на великий ліс.

Це – наслідок весняного спалювання сухої трави, про що дехто сперечається-доводить про користь і, буцімто, так приводять до порядку зарослі і розлогі поля. Самосіви ж, які ще за рік-два і стануть повноцінними лісовими насадженнями, страждають від паліїв найбільше. Вітер котить полум’я швидко і ось така невтішна картина.

 

Так, починаючи з весни і протягом цілого літа, у період ... Читати далі »

Переглядів: 480 | Додав: luboml | Дата: 07.07.2015 | Коментарі (0)

У лісі – пора дозрівання чорниць, а отже сезон їх заготівлі. Щойно ягідки на низеньких кущиках  налились темно-синім забарвленням, як поспішила до них сила-силенна, від малого до великого, місцевих жителів-збирачів. Кожен свідомий того, що це ті гарячі дні, коли нагода і посмакувати, збагатитись вітамінами, і запастися на зиму, для консервації, а найчастіше – це ще й спосіб заробітку. Останнє звучить правдиво і справедливо, бо для сельчанина нині це дуже вдалий момент поповнити сімейний бюджет, а для школярика, який не лінується на канікулах – зібрати грошей на омріяну річ. Але, на жаль, в останні роки спостерігається вельми споживацька «ягідна» мета, яка спонукає переступати рамки і не задумуватись над наслідками. Не секрет, що багато ягідних збирачів, аби швидше та якомога більше набрати, а буквально «нагребти» ягідок, використовує спеціал ... Читати далі »

Переглядів: 535 | Додав: luboml | Дата: 02.07.2015 | Коментарі (0)

Відео Світлани Місьонг

Переглядів: 410 | Додав: luboml | Дата: 01.07.2015 | Коментарі (0)

   

У діяльності лісових господарств європейських країн сертифікація лісів давно уже стала  необхідністю. В Україні ця дія лише набуває популярності і перші добровільні роботи з процесу екологічної сертифікації проводились на початку 2000 років. У статті 56 Лісового Кодексу України зафіксовано, що таке лісова сертифікація, порядок її організації, проведення та дотримання.

У цьому році державна екологічна лісова сертифікація буде здійснюватись на Волині, зокрема, і у державному підприємстві «Любомльський лісгосп». Що це за процедура, у чому її необхідність та які можливості отримає підприємство, розповідає інженер лісового господарства Юрій Загоруйко: «Лісова сертифікація – це оцінка відповідності виробничо-господарської діяльності лісгоспу згідно зі встановленими міжнародними вимогами щодо управління лісами ... Читати далі »

Переглядів: 618 | Додав: luboml | Дата: 01.07.2015 | Коментарі (0)

Відколи на Сході України другий рік іде війна, хлопці, які перебувають там, особливо потребують підтримки, як моральної, так і матеріальної. Не лишається осторонь цих болючих питань для держави і Любомльський лісгосп, а усіляко відгукується на потреби, допомагає та сприяє в обороноздатності, виконує певні розпорядження.

Так, за останніх два місяці було завантажено два вагони рудстійки для потреб у зону АТО, відправлено військовим 15 лежаків, 4 кубометри обрізного пиломатеріалу для Луцького прикордонного загону.

Окрім цього, нещодавно в автогаражі держпідприємства було відремонтовано та приведено до ладу  вантажний автомобіль «КАМАЗ-5320», який належить військовій частині В-0259. Розповідає головний інженер Сергій Дудар: «Авто, яке притягли на буксирі із зони АТО, було у дуже поганому стані, тож хлопцям було над чим попрацювати. В результаті – за ... Читати далі »

Переглядів: 471 | Додав: luboml | Дата: 30.06.2015 | Коментарі (0)

Результати основних аспектів щоденної праці лісівників, зокрема, - стан культур, процес переробки деревини та інші моменти  лісового господарства розглядали наочно директори держлісгоспів Волинського ОУЛМГ на виїзному семінарі, що відбувся на території ДП «Любомльський лісгосп». Захід очолив начальник обласного управління Василь Мазурик. А також взяли участь у ньому начальники відділів галузі та місцева районна влада.

Зустріч погожої днини в сосновому лісі – рекреаційному пункті «Машівський бір» - візитній карточці Любомльщини, що розташований над міжнародною автотрасою – це зовсім не  святкова подія, а один із робочих штрихів керівників лісових господарств. Проте святкова нагода таки була - того дня відзначав День народження директор Ковельського держлісгоспу. Його дружно усі привітали.  Виїжджаючи,  колег ... Читати далі »

Переглядів: 526 | Додав: luboml | Дата: 19.06.2015 | Коментарі (0)

 

Небезпечна хвороба свиней – африканська чума дісталася України понад два роки тому. Сьогодні – це гаряча тема у ветеринарній і лісомисливській галузях та серед власників господарств. Минулого тижня у  ДП «Любомльський лісгосп» відбувся семінар, присвячений цій проблемі. 

У заході взяли участь представники ветеринарної служби Любомльського, Ковельського, Шацького, Турійського районів, працівники державних підприємств лісових господарств, ветеринарного санітарного контролю на кордоні, управлінь агропромислового розвитку, користувачі мисливських угідь.

 Семінар проходив у формі навчання-тренінгу. Спочатку учасникам в актовому залі розповіли та продемонстрували відео про небезпечне захворювання, передісторію його появи та поширення, як ... Читати далі »

Переглядів: 484 | Додав: luboml | Дата: 09.06.2015 | Коментарі (0)

Як завжди неперевершено пише про ліс Ліна Костенко, навіть і на таку сумну тему:

Я лісу не впізнала. Він горів. 
Ще ж був живий. Недавно. Позавчора. 
Обвуглений корою стовбурів, 
він був сумний, задуманий і чорний.

Гілки кричали в небо, як хрести. 
Стояла тиша. Жаль було планету. 
І я сказала лісові: - Прости! 
Йшов гамадрил і кинув сигарету.

                                               Ліна Костенко

 

БЕРЕЖІМО ЛІС!

Переглядів: 508 | Додав: luboml | Дата: 04.06.2015 | Коментарі (0)

Свято день захисту дітей засновано у листопаді 1949 року рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок і відзначається щорічно 1 червня. Вперше день захисту дітей був проведений 1950 року в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

Свято встановлено в Україні  згідно з Указом Президента України «Про День захисту дітей» від 30 травня ... Читати далі »

Переглядів: 454 | Додав: luboml | Дата: 03.06.2015 | Коментарі (0)

Нарешті погода втішила своїми гарячими сонячними обіймами і так і манить опинитися серед буйноцвіття лісової природи. Літо – відпочинкова пора. Але варто пам’ятати, як правильно, безпечно і охайно себе поводити у лісі, щоб не завдати шкоди природі та не наробити лиха довкіллю. «Секрет природи – це терпіння». Цей мудрий вислів одного із класиків наштовхує до роздумів. Природа мовчки терпить нас: бездумні вчинки людських рук, рухів, діянь. Але як сказав відомий лісівник Павло Вакулюк: «Ліс – школа життя, яка допомагає людині виявити, хто вона є насправді, на що здатна». Тут без коментарів…

Усі ми знаємо, що влітку – особливий пожежонебезпечний період. А серед причин загоряння лісу головним вважається антропогенний фактор – згідно зі статистичними даними з вини людини щорічно виникає 96-98 відсотків лісових пожеж. Тож для лісівників ця пора вимагає неабиякої пильності і напруги.

Щороку працівники лісгосп ... Читати далі »

Переглядів: 446 | Додав: luboml | Дата: 03.06.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 12 13 14 15 »