Головна » Архів матеріалів

О лісе мій, смарагдова діброво!

Ти серце живиш, зміцнюєш мій дух.

До тебе лину серцем знову й знову,

Дітей та друзів з радістю веду!

... Читати далі »

Переглядів: 482 | Додав: luboml | Дата: 23.09.2015 | Коментарі (0)

Таке зелене диво можна спостерегти у нашому районі дорогою до села Мосир. Шлях, що веде до віддаленого куточку, потопає зараз у пишній зелені, оточений з обох боків кущами та деревами. А на певному проміжку дороги дерева сплітаються віттям зверху, таким чином утворюючи ефект справжнього тунелю. Видовище на кілька хвилин захоплює. Не менш казково тут і взимку, коли лапатий сніг укриє гілля.

    

Переглядів: 441 | Додав: luboml | Дата: 09.09.2015 | Коментарі (0)

Мистецтво вимагає бажання та умілих рук. Це доводить молодий хлопець із села Полапи, який завдяки своїм старанням досяг хорошого результату.

Ростислав Ничая – старший син у сім’ї (ще є молодша сестра Руслана). Зі школи його захоплювала різьба по дереву. В душі має до цього хист, художній смак і неабияку зацікавленість до своєї справи. Одним словом одухотворює деревний матеріал, вдихає йому нове життя.   

Те, що у хлопця золоті руки та ентузіазму доволі, уже видно із затишного небуденного, навіть казкового двору біля хати, який сам творчо оформляв. На вишні біля хвіртки – рукотворне гніздо із дерев’яними бусликами, що розправляють крила. Вздовж алейки, яка веде прямісінько до чудової бесідки, поміж квітами «ростуть» грибочки-боровички, тут же – акуратний тиночок, навіть очерет із дерева(!) розфарбований, як натуральн ... Читати далі »

Переглядів: 858 | Додав: luboml | Дата: 03.09.2015 | Коментарі (0)

Перший дзвінок продзвенів для 28 учнів Мосирської школи І-ІІ ступенів, вчителів та їх батьків. Приємні моменти, подарунки та неочікувані труднощі зустріли жителів сільської глибинки.

Зокрема, прийняли у шкільну сім’ю двох дівчаток-першокласників, яким королева знань вручила заповітний золотий ключ, випускники – учні 9 класів підняли увись державний прапор, вітали усіх з урочистим святом директор школи, учителі, батьки та віршованими рядками школярі. Школа від ДП «Любомльський лісгосп» з ініціативи директора Сергія Боярчука отримала кольоровий принтер-сканер-ксерокс. А також для занять з фізичної культури та ігор – футбольні м’ячі. Окрім цього учень 3 класу Киричук Максим став переможцем районного етапу всеукраїнського конкурсу дитячих малюнків «Людина і ліс». За змістовний малюнок «Квітне ліс – розквітне і держава» від Любо ... Читати далі »

Переглядів: 623 | Додав: luboml | Дата: 02.09.2015 | Коментарі (0)

До Дня Незалежності України нагороджено керівника ДП «Любомльський лісгосп» Сергія Сергійовича Боярчука. Почесну Грамоту від Волинської обласної держадміністрації вручив радник голови ОДА у Любомльській райдержадміністрації – Микола Пархомук. Вітаючи із відзнакою, очільник зазначив, що лісгосп робить великий вклад у розвиток району, неабияку користь для краю, його жителів і нащадків, відгукується на питання влади, активно співпрацює та подякував керівнику за хорошу результативну працю на благо держави.  

Переглядів: 425 | Додав: luboml | Дата: 26.08.2015 | Коментарі (0)

Відбулися 18 обласні змагання вальників лісу, участь у яких взяли працівники усіх лісогосподарських підприємств Волині. Змагання проходили на Маневиччині у Городоцькому лісгоспі, де побували і представники Любомльського та Прибузького держлісгоспів.

Тут, серед соснового лісу розгорнулося дійство показу майстерності, досвіду та пропагування незвичної і давньої професії лісоруба. І як доказують багаторічні  змагання, дерево не просто зрізати, треба уміти, знати і дотримуватись правил звалювання та техніки безпеки, мати відповідний одяг, захисний шолом, бути чітким, швидким, фізично здоровим.

Для визначення найкращого традиційно пропонується п’ять конкурсних завдань. Перше і основне – звалювання дерева. Друге – правильне спилювання на підготовленій колоді гілок та сучків. Третє – підготовка бензомоторної пили до роботи, вправна і швидка заміна цепу на ній. Четвер ... Читати далі »

Переглядів: 729 | Додав: luboml | Дата: 26.08.2015 | Коментарі (0)

У зв’язку зі спекотними днями, які уже довгий час у нас тривають, у лісах виникла надзвичайно висока пожежна небезпека. Тому особливо у цю пору варто бути вкрай обережними. «Вогонь у таку спеку може спричинити будь-що, - каже головний лісничий Василь Романюк, - надто суха хвоя та трава від розпеченого грунту загориться від відбитку сонцем скла, лінзи, дзеркала, а цього побутового сміття на узбіччях лісових насаджень доволі. Найменша іскра від сигарети необачного курця стане великою причиною пожежі. Господарі палять не задумуючись стерню після жнив на полі, полум’я від якого по травах переходить на ліс. Загрозливо, коли займеться торф, зупинити його горіння вкрай важко. На превеликий жаль в області у цей період є втрати лісових масивів від пожежі. І у нас палала трава поблизу лісу, вогонь перекинувся на дерева, зелені насадження довелося врятувати. Тому звертаємося до усіх жителів району, пово ... Читати далі »

Переглядів: 415 | Додав: luboml | Дата: 12.08.2015 | Коментарі (0)

8 серпня о 16-тій годині на Волині розпочнеться мисливський сезон. Як і завжди, згідно із законами природи, найперше мисливці можуть добувати тільки пернату дичину і лише в суботу та неділю.

І поки справжні любителі полювання, для яких відкриття сезону є істинним святом, неабияк готуються і уже в передчутті атмосфери дружніх вигуків, пострілів, поєднання із природою, для браконьєрів готовий новий наказ «Про збільшення такс за порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання.» Такий документ затвердили міністри екології та агрополітики, сподіваючись, що порушники добре перед тим подумають: вбивати тварин та платити великі штрафи чи зайнятись іншими видами розваг та наживи. Тож відтепер штраф за знищеного лося становитиме – 75 тисяч гривень, за оленя – 50 тис. грн., козулю – 33 тис. грн., кабана – 33 тис грн., з ... Читати далі »

Переглядів: 448 | Додав: luboml | Дата: 03.08.2015 | Коментарі (0)

У липневі дні у лісі – рай. Цілюще повітря, пахучий цвіт різнотрав’я, по черзі дозрівають смачні і поживні ягоди, і грибів – маленьких рудих лисичок можна нашукати. Тож наша подорож лісовими стежками в цю пору – і насолода, і приємне споглядання на царство природи, але, в першу чергу, – спостереження за звичайними робочими буднями працівників лісу. Їх ця краса оточує, із цього складається їхня щоденна праця, яка є ретельною, часто складною, але і по-своєму привабливою.

Замлинське лісництво новостворене у державному підприємстві «Любомльський лісгосп». Рік тому окреслили його межі, внаслідок перерозподілу лісових масивів між двома лісгоспами у районі. На 6833 гектарах знаходяться цінні місцини, що охороняються Законом, площі лісових культур різних років, дбають майстри лісу на чолі із лісничим про відпочинок тих, хто завітає сюди, про поже ... Читати далі »

Переглядів: 671 | Додав: luboml | Дата: 24.07.2015 | Коментарі (0)

 На часі - період зрілості дикорослих лісових плодів, цвіту лікарських трав, а отже – пора їх збору та заготівлі. Нещодавно по Волинській області було затверджено ліміти використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань на 2015 рік. Погоджені цифри направлено по лісових господарствах, оскільки можливості запасу неоднакова для всіх регіонів. 

«Кількість, скільки можна заготовити на цей рік той чи інший лісовий продукт, визначається згідно з матеріалами лісовпорядкування, - пояснює інженер лісового господарства ДП «Любомльський лісгосп» Юрій Загоруйко. – У нашому підприємстві таксація відбулася у 2012 році. Після обліку таксатори складають відомість заготівлі другорядних лісових матеріалів лікарської сировини та інших корисних властивостей лісу, тобто – ягоди, гриби, лікарські рослини. Обсяги раніше складених лімітів обла ... Читати далі »

Переглядів: 478 | Додав: luboml | Дата: 15.07.2015 | Коментарі (0)

« 1 2 ... 11 12 13 14 15 »